„La 17 decembrie 2019, la Procuratura Anticorupţie a parvenit demersul deputatului Radu Marian prin care s-a solicitat verificarea informațiilor și declarațiilor apărute în presă privind tranzacționarea funcției de Procuror General în anul 2009, în schimbul unei sume de 2 milioane de euro. Procuratura Anticorupție a dispus înregistrarea informației în Registrul nr. 1 pentru evidența cererilor și comunicărilor despre infracțiuni și a inițiat un proces penal în care urmează a fi verificate toate circumstanțele invocate și adoptată o soluție conform articolului 274 din Codul de procedură penală”, informează Procuratura Anticorupție.

Amintim că deputatul PAS Radu Marian a cerut Procuraturii Anticorupție să se autosesizeze ca urmare a afirmațiilor făcute de fostul premier Vlad Filat, într-un interviu oferit din penitenciar, în iulie 2019. Potrivit lui Filat, funcția de procuror general ar fi fost vândută, în 2009, de Serafim Urechean lui Vladimir Plahotniuc, cu 2 milioane de euro.

Demersul lui Radu Marian la Procuratură

În această funcție a fost numit, pe 7 octombrie 2009, Valeriu Zubco.

Afirmațiile lui Filat au fost confirmate de afaceristul Veaceslav Platon, la fel, din penitenciar, unde se află fiind condamnat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

În replică, fostul primar de Chișinău și lider al Alianței Moldova Noastră, Serafim Urechean, a calificat acuzațiile aduse de Filat și Platon drept „prostii” și „aberații”.