Image-Description
CSP se opune extinderii componenței sale cu încă trei membri
Social 4 septembrie 2019, 11:31 | 1217

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) consideră nepotrivită completarea componenței sale cu încă trei membri, conform propunerilor promovate de Ministerul Justiției. Opinia a fost formulată în cadrul unor consultări asupra amendamentelor propuse la Legea Procuraturii, în cadrul cărora reprezentanții Guvernului au insistat totuși pe necesitatea unor modificări de urgență, necesare pentru a restabili funcționarea corectă a sistemului de justiție din Republica Moldova.

Președinta CSP, Angela Moruzoc, a afirmat că extinderea componenței Consiliului ar contravine normelor constituționale, atenționând de asemenea că ministrul Justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie membri din oficiu ai CSP, contrar recomandărilor internaționale.

La rândul său, Mircea Roşioru, adjunct al procurorului general, a spus, cu referire la propunerea ca membru din oficiu să fie și președintele Uniunii Avocaților, că, potrivit recomandările internaționale, în componența CSP trebuie să fie un avocat, nu președintele Uniunii. El consideră că cei doi membri noi care se propun din partea societății civile trebuie să fie reprezentanți ai organizațiilor de profil, dar nu persoane aflate în exercițiul funcției publice.

Prezentă la eveniment, premierul Maia Sandu a declarat că guvernarea nu ar fi intervenit astăzi în lege, dacă lucrurile ar funcționa. CSP, deși a avut timp să demonstreze că poate să-și realizeze funcțiile, să curețe sistemul de oamenii vulnerabili, care au executat comenzi politice, nu a demonstrat că poate face față sarcinilor care se impun.

„Ați demonstrat că nu ați curățat sistemul, de aceea aducem oameni din afară în cadrul CSP. S-a insistat pe autonomia sistemului, fără ca acesta să se curețe”, a spus Maia Sandu.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a precizat că se propun noi amendamente la Legea cu privire la Procuratură, astfel ca procurorul general să fie ales de către CSP în baza unei liste scurte propusă de Ministerul Justiției. Doi-trei candidații din această listă urmează să fie selectați în bază de concurs, de către o comisie formată dintr-un fost judecător și un fost procuror, ministrul justiției, un reprezentant al societății civile și un psiholog. Cei selectați vor fi propuși CSP-ului. Se propune eliminarea criteriului obligatoriu de experiență de cinci ani în organele procuraturii pentru candidatul la funcția de procuror general, criteriul fiind înlocuit cu cinci ani de experiență în activitatea de procuror, de judecător sau de avocat. Totodată, se propune de a suplini numărul membrilor CSP cu încă doi reprezentanți ai societății civile și încă unul în persoana președintelui Uniunii Avocaților.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie