Beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat vor primi ajutor unic în valoare de 1.500 de lei
Economic 23 septembrie 2022, 15:40 | 721

Pensionarii și beneficiarii de alocații sociale, care au un venit lunar mai mic de cinci mii de lei, vor primi, din 1 octombrie, un ajutor unic de 1.500 de lei. Potrivit Guvernului, este vorba de peste 660 de mii de persoane.

Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030. Documentul stabilește viziunea de dezvoltare strategică a sistemului bazat pe aplicarea legii, protejarea interesului cetățeanului și prestarea serviciilor de calitate. Noua abordare a strategiei a fost determinată de mediul instabil generat de războiul din Ucraina.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Pentru implementarea strategiei, vor fi elaborate șase programe sectoriale pe sub-domeniile de activitate ale MAI, și anume: ordine și securitate publică, prevenirea și combaterea criminalității, managementul integrat al frontierei de stat, gestionarea fluxului de migrație, azilului și integrării străinilor, prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, formarea profesională, integritatea și digitalizarea domeniilor Afacerilor Interne."

În cadrul ședinței Guvernul a mai decis că începând cu 1 octombrie, bursele pentru studenții doctoranzi din anul I vor constitui 1.430 de lei, în loc de 1.330 de lei, iar pentru cei din anul II - 1.570 de lei. În același timp, cu 200 de lei vor fi majorate bursele studenților anului III. Aceștia vor primi 1.720 de lei lunar. De asemenea, Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de admitere la studiile superioare de doctorat pentru anul academic 2022-2023.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "Acesta prevede 254 de granturi doctorale finanțate de la bugetul de stat, repartizate pentru șase domenii științifice, după cum urmează: Științe ale naturii - 17 granturi, Științe inginerești și tehnologii - 27, Științe medicale - 70, Științe agricole - 12, Științe sociale și economice - 86 și Științe umaniste - 42."

Pensionarii și beneficiarii de alocații sociale, care au un venit lunar mai mic de cinci mii de lei, vor primi, din 1 octombrie, un ajutor unic de 1.500 de lei. Potrivit Guvernului, este vorba de peste 660 de mii de persoane. Măsura, inițiată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, este destinată persoanelor domiciliate în Republica Moldova și are drept obiectiv susținerea pensionarilor cu venituri mici în contextul crizelor actuale.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Plățile vor fi efectuate prin intermediul prestatorilor de servicii care asigură plata pensiilor și alocațiilor sociale de stat. Pentru reglementarea acestei măsuri din bugetul de stat pe anul curent au fost alocate resurse în valoare de 1 miliard de lei. "

Opinia ta contează. Comentează!