Prima ediție a Galei premiilor Uniunii Artiștilor Plastici s-a desfășurat aseară la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși”
Cultură 10 noiembrie 2023, 16:42 | 1037

Prima ediție a Galei premiilor Uniunii Artiștilor Plastici a avut loc aseară la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși”. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul concursului „Salonul de artă contemporană”, la care au participat peste o sută de autori cu lucrări de artă executate în diverse tehnici. ”Este continuatoarea firească a Societății amatorilor de arte frumoase din Basarabia”, afirmă organizatorii evenimentului.

FLORINA BREAZU, președinte, Uniunea Artiștilor Plastici: "Ceea ce avem aici este de fapt o expoziție care reflectă genurile, domeniile artelor vizuale, care au o rezonanță și sunt prezente în activitatea artiștilor plastici. Credem că cultura este liantul societății. Este cea care poate să înmoaie sufletele, poate să topească priviri aspre și să creeze o privire spirituală înălțătoare."

Cu Marele Premiu a fost distins artistul plastic Tudor Zbârnea, iar cu Premiul de excelență – pictorul Dmitri Peicev. Premiul pentru pictură a fost acordat Florinei Breazu și lui Anatol Danilișin. Premiul pentru artă decorativă l-au primit Oleg Dobrovolschi și Ludmila Furdui, iar premiul pentru sculptură – Valentin Vârtosu.

LUDMILA FURDUI, artist plastic: "Eu întotdeauna parcă mă subapreciez un pic, știți cum. De aia nici nu m-am așteptat la rezultat și a fost surpriza zilei."

OLEG DOBROVOLSCHI, artist plastic: "Niște emoții pozitive, pe neașteptate. Este o legătură dintre cer și pământ. Este o legătură dintre cer și pământ cu acei, care au plecat dintre noi, dar aceastăa ne unește pe noi."

Mulți dintre cei care au venit la Centrul „Constantin Brâncuși” spun că expoziția este una absolut deosebită.

PETRU HADÂRCĂ, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”: "Chiar mă gândeam că este bine-venită această gală. În ultima lună de toamnă, când și Dumnezeu creează opere de artă și prin natura sa, cu aceste culori frumoase."

Concursul „Salonul de artă contemporană” a fost organizat de Uniunea artiștilor plastici, cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei Chișinău și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Expoziția cuprinde 118 lucrări de artă - pictură, grafică, sculptură și arte decorative, executate în diverse tehnici. Acestea vor fi expuse la Centrul ”Constantin Brâncuși” până pe 26 noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!