Scriitorii au abordat astăzi subiecte de maximă importanță privind activitatea artistică
Cultură 7 martie 2024, 20:50 | 278

Scriitorii au abordat astăzi subiecte de maximă importanță privind activitatea artistică și problemele ce necesită atenție din partea factorilor de decizie. La dialogul desfășurat la Uniunea Scriitorilor a fost invitat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Participanții la discuții au insistat pe statutul Uniunii, care în opinia lor trebuie să-și recapete ponderea de altădată.

VAL BUTNARU, scriitor, jurnalist: "În primul rând, Uniunea trebuie să-și recapete ponderea pe care o avea. Bineînțeles asta se face și prin pârghii administrative, prin modificări în legislație. Astăzi s-a vorbit despre unele lucruri, care nu sunt deloc agreate de scriitori. Lucrul cel mai important este că în această clădire, în această casă, au revenit discuțiile publice și polemicile publice, la care sunt invitați factorii de decizie. E altceva când un funcționar public știe că e luat la întrebări, e luat la rost poate, în felul acesta eu cred că se creează punți de înțelegere mai trainice."

Ministrul Culturii consideră că actualul statut al Uniunii Scriitorilor nu se cadrează în limitele normalului.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Mie nu mi se pare normală situația actuală, care spune că uniunea de creație este un ONG. Și îmi pare rău că administrațiile precedente nu au înțeles și nu au avut grijă."

Scriitorii încearcă să dea o definiție omului de creație, rolului, pe care acesta îl are în societate.

TEO CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor: "Este foarte important când abordăm probleme culturii, a artei și literaturii să vorbim și despre rolul oamenilor de creație în procesul de integrare.Or, eu consider că oamenii de cultură sunt în avangardă, sunt primii care fac primii pași."

ALEXANDRU BURLACU, critic literar: "Trăim timpuri foarte complicate, din punct de vedere social-politic și Uniunea Scriitorilor trebuie să se angajeze în promovarea valorilor europene."

IULIAN FILIP, scriitor: "Cel mai sensibil element din programele Ministerului Culturii e acest proiect pe care l-au anunțat în urmă cu un an, referitor la susținerea traducerilor scriitorilor basarabeni, de către edituri străine."

Evenimentul „Dialoguri culturale” desfășurat astăzi la Uniunea Scriitorilor este la prima ediție din acest an.

Opinia ta contează. Comentează!