ANRE sancționează „Moldovatransgaz”
Economic 10 august 2023, 20:04 | 569

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a inițiat procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz”. Potrivit ANRE, compania nu și-a respectat obligațiile privind asigurarea independenței în raport cu întreprinderea moldo-rusă „Moldovagaz”, aceasta fiind o condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III, adoptat de Republica Moldova.

Potrivit actualei legislații, ANRE poate aplica, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru anumite abateri ale operatorilor de gaze naturale. În acest caz, este vorba despre nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală, „Moldovagaz”.

COMUNICATUL ANRE: "„Moldovatransgaz nu s-a conformat cerințelor legale de separare, în conformitate cu unul dintre modelele stabilite de articolul 23 al Legii cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare”."

În acest context, ANRE a stabilit pentru data de 8 septembrie organizarea ședinței Agenției pentru audierea administratorului întreprinderii „Moldovatransgaz”. În cadrul acesteia va fi luată o decizie privind aplicarea sancțiunii financiare companiei respective.

Opinia ta contează. Comentează!