Vom exporta liber în Europa
Economic 14 martie 2024, 20:08 | 483

Parlamentul European a decis prelungirea, cu un an, a liberalizării comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, anunță eurodeputatul Siegfried Mureşan. Prin acest vot, Parlamentul European suspendă taxele vamale pentru importarea a șapte categorii de produse agricole.

Cu 459 de voturi „pro”, Parlamentul European a decis liberalizarea completă și fără restricții a exportului din Republica Moldova. Este vorba despre șapte categorii de produse agricole: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. „Demonstrăm că suntem din nou uniți. Vedem că Republica Moldova se integrează din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană”, a subliniat Siegfried Mureșan într-un mesaj pe facebook.

SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar: "Am luat prima decizie de liberalizare a comerțului cu Republica Moldova acum doi ani, cu obiectivul de a accelera integrarea europeană și a reduce din efectele pe care războiul declanșat de Rusia în Ucraina îl are asupra producătorilor și exportatorilor din Republica Moldova."

Oficialul a remarcat că multe produse din Republica Moldova, în special fructele și legumele, sunt apreciate pe piețele din întreaga Uniune Europeană.

Decizia Parlamentului European reprezintă „o oportunitate imensă pentru antreprenori”, a comentat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: "Din iulie 2022, producătorii moldoveni pot exporta mai ușor produse agricole pe piața europeană. Doar în 2023, peste 65% din exporturile noastre au fost concentrate spre UE. Este încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru Republica Moldova."

Regimul actual de export a intrat în vigoare pe 25 iulie 2022 și expiră pe 24 iulie curent. Noile măsuri de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare după decizia finală a Consiliului European și după expirarea actualei suspendări a taxelor și a cotelor de import.

Opinia ta contează. Comentează!