Secretarul de stat al SUA se află la Kiev, într-o vizită-surpriză
Externe 6 septembrie 2023, 19:56 | 308

Secretarul de stat al SUA se află la Kiev, într-o vizită-surpriză. Antony Blinken a ajuns la Kiev în această dimineață, după o altă noapte de atacuri rusești asupra Ucrainei. Este de așteptat ca oficialul de la Washington să anunțe un nou ajutor, de un miliard de dolari, scrie AFP. Antony Blinken a avut o întrevedere cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, subliniind că Statele Unite continuă să susțină Ucraina și că a văzut progrese bune în contraofensivă. Este o vizită simbolică, afirmă unii comentatori.

DMITRO KULEBA, ministrul ucrainean de Externe: "Casa mea e casa ta. Cred că asta mărturisește calitatea personalului, dar și a relației dintre țările noastre. Deci, bine ai venit. Aștept cu nerăbdare o conversație productivă și orientată spre rezultate bune."

ANTHONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Sunt aici să demonstrez, în primul rând, sprijinul nostru ferm și în desfășurare pentru Ucraina, în timp ce Ucraina se confruntă cu această agresiune. Am văzut progres bun în contraofensivă. Vrem să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie, nu doar pentru a avea succes în contraofensivă, dar și pentru termen lung. Să ne asigurăm că are capacitate de apărare astfel încât pe viitor să nu se mai întâmple asemenea agresiuni."

Anthony Blinken a avut o întrevedere și cu premierul Ucrainei. El urmează să se întâlnească și cu alți oficiali de la Kiev.

Unii comentatori afirmă că vizita reprezintă o demonstrație simbolică de sprijin într-un moment crucial al războiului.

DOUGLAS HERBERT, comentator afaceri internaționale: "Cred că ceea ce vrea el să spună prin această vizită este că da, sunt întrebări la Washington, dar că Statele Unite sprijină în continuare Ucraina. Blinken va dori să transmită acest semnal simbolic și vrea să îi arate lui Volodimir Zelenski că are încredere în el atunci, când Zelenski afirmă că va eradica fenomenul corupției în Ucraina. Blinken încearcă să ofere un impuls moral, dar și un impuls simbolic."

Este cea de-a patra vizită a secretarului de stat american la Kiev, de când Rusia a invadat Ucraina, și are loc în vreme ce Kievul a remarcat câteva succese în această săptămână în contraofensiva sa de respingere a forțelor ruse, notează AFP. Vizita vine, de asemenea, la câteva zile după ce președintele Volodimir Zelenki l-a demis pe ministrul apărării Oleksii Reznikov, după acuzații de greșeală în contractele ministerului Apărării. Parlamentul a aprobat azi nominalizarea lui Zelenski pentru a-l înlocui pe Reznikov cu Rustem Umerov.

Statele Unite au furnizat Ucrainei armament cheie, care i-a permis să avanseze în această vară, mai scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!