O nouă serie de timbre uzuale cu imaginea regelui Charles al III-lea a fost prezentată miercuri de Royal Mail
Externe 8 februarie 2023, 15:48 | 250

O nouă serie de timbre uzuale cu imaginea regelui Charles al III-lea a fost prezentată miercuri de Royal Mail. Este cea mai recentă iniţiativă în cadrul demersurilor de schimbare a însemnelor regale în Marea Britanie după moartea reginei Elisabeta a II-a. Noul timbru va fi comercializat pentru publicul general la începutul lui aprilie, informează Reuters.

De la monede şi bancnote, până la cifrul regal oficial folosit de guvern, Marea Britanie a introdus treptat noi serii pe care se află imaginea noului monarh, proclamat rege după moartea mamei sale, în septembrie 2022.

Potrivit unei tradiţii care datează de pe vremea ''Penny Black'', prima marcă poştală din sistemul public apărut în Regatul Unit în 1840, noul timbru ''definitiv'' foloseşte o versiune adaptată a portretului lui Charles, care va apărea, de asemenea, pe o nouă serie de monede.

DAVID GOLD director pentru afaceri şi politici externe din cadrul Royal Mail: "Desigur, monarhul le-a aprobat, aşa că sperăm că este mulţumit de acest design. Instrucţiunile pe care le-am primit au fost să nu încercăm să fim prea ingenioşi sau să încercăm să schimbăm direcţia, ci mai degrabă să păstrăm imaginea tradiţională, cu care ne-am obişnuit cu toţii. Există un precedent pentru rege, care nu poartă coroană."

Se tipăresc milioane de timbre noi, care vor fi folosite concomitent cu cele ale reginei Elisabeta a II-a. Noul timbru, care va fi comercializat pentru publicul general la începutul lui aprilie, are reprezentat profilul regelui britanic, precum şi valoarea timbrului, pe un fundal închis la culoare. ”Este o imagine umană, fără nicio înfrumusețare”, a precizat David Gold. ”Au fost 70 de ani în care am avut același monarh și din 1967 am avut cam aceleași timbre”, a declarat Gold. Oamenii vor trebui acum să se obișnuiască să vadă noua imagine pe timbrele zilnice de clasa întâi și a doua.

Timbrele poștale ale Marii Britanii sunt unice prin faptul că nu prezintă numele țării, iar noile timbre nu au nimic altceva în afară de capul regelui, prețul și, de asemenea, acum, un cod de bare atașat. Designul se bazează pe o sculptură realizată de artistul Martin Jennings pentru noile monede King Charles – imaginea fiind apoi adaptată digital pentru timbre.

Charles este cel de-al şaptelea monarh britanic care va apărea pe o emisiune filatelică uzuală. Timbrele existente cu imaginea reginei Elisabeta a II-a vor rămâne valabile şi în circulaţie până la epuizarea stocurilor, a precizat Royal Mail.

Opinia ta contează. Comentează!