Preşedintele american Joe Biden a sosit la Bruxelles pentru a participa la summitul NATO
Externe 14 iunie 2021, 17:27 | 585

Preşedintele american Joe Biden a sosit duminică seara la Bruxelles pentru a participa astăzi la summitul NATO. Mâine, el va avea o întâlnire cu liderii instituţiilor Uniunii Europene, iar miercuri se va întâlni la Geneva cu preşedintele rus Vladimir Putin. Air Force One a decolat din Marea Britanie, unde preşedintele american a participat la summitul G7, şi a aterizat pe aeroportul militar din Bruxelles.

Preşedintele Biden a fost întâmpinat de premierul belgian Alexander De Croo şi s-a urcat apoi la bordul "The beast" (Bestia), una din limuzinele blindate ale preşedinţiei americane, având ca destinaţie ambasada americană la Bruxelles, unde va rămâne în timpul şederii sale în capitala belgiană. Un dispozitiv important a fost pus în aplicare pentru a asigura securitatea preşedintelui american şi a liderilor celorlalte 29 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice pe perioada în care aceştia se află în Belgia. Locuitorii capitalei Bruxelles au fost informaţi cu privire la măsurile preconizate, care vor afecta circulaţia în timpul celor două zile ale vizitei preşedintelui american.

Summitul NATO de luni va marca o "regăsire" a Statelor Unite cu aliaţii săi. Sesiunea de lucru ar urma să dureze trei ore, între 13:00 şi 16:00, iar participanţii vor adopta o declaraţie negociată între capitale. Aliaţii vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele.

Preşedintele american va fi primit marţi spre prânz de regele Belgiei, urmând să părăsească Bruxelles-ul în după-amiaza zilei, cu destinaţia Geneva. Nu se cunosc detalii despre programul neoficial al preşedintelui american. La summitul G7 din săptămâna trecută, liderii s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică premierul britanic Boris Johnson. Vaccinurile vor fi livrate prin donaţii din partea statelor membre şi prin mecanismul COVAX, a menţionat premierul britanic, fără a da alte detalii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însă, pentru a pune capăt pandemiei ar fi nevoie de 11 miliarde de doze, mult mai mult decât angajamentul G7, ceea ce a stârnit critici din partea mai multor asociaţii umanitare, transmit Reuters şi AFP.

Opinia ta contează. Comentează!