Sarksyan și-a anunțat demisia
Externe 23 aprilie 2018, 19:18 | 1773

Fostul președintele al Armeniei Serj Sarksyan, numit recent premier cu puteri sporite, a demisionat pe fondul protestelor masive. 11 zile consecutiv, la Erevan s-au desfășurat manifestații antiguvernamentale, îndreptate împotriva lui Sarksyan.

Demonstrațiile s-au soldat cu violențe, dar și cu sute de arestați, printre care și liderul mișcării protestatare. Acesta din urmă a fost eliberat între timp. Aflat în fața celei mai grave crize politice din țară, Serj Sarksyan a declarat că renunță la funcția de premier, chiar dacă a fost votat în Parlament, săptămâna trecută, invocând protestele stradale.

11 zile la rând, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere plecarea lui Sarksyan. El era acuzat că vrea să rămână la putere pe viaţă, după ce şi-a încheiat cel de-al doilea şi ultimul mandat prezidenţial, mai ales că, după o revizuire controversată a Constituţiei, cele mai importante atribuții în stat au revenit premierului, iar preşedintele are un rol mai mult protocolar.

Sarksyan este criticat și pentru relația prea apropiată cu Rusia și că nu a luat măsuri pentru a elimina corupția din țară.

Ieri, pe fondul manifestațiilor de amploare, Sarksyan s-a întâlnit cu liderul mișcării protestatare în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta spunea că nu va renunţa la funcţia de premier, a invocat succesul partidului său și a adăugat că poporul ar avea nevoie de el. La scurt timp după discuţii, liderul opoziției a fost reținut de poliție, împreună cu alți 230 de demonstranți.

Organizatorul mișcării de protest a fost eliberat însă după 24 de ore, cu puțin timp înainte ca Sarksyan să-și anunțe demisia.

Opinia ta contează. Comentează!