Europenii şi americanii aşteaptă dovada unei retrageri militare ruse de amploare
Externe 16 februarie 2022, 20:14 | 794

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a arătat circumspect faţă de anunţul privind o retragere a forţelor ruse din Crimeea, subliniind că acesta trebuie mai întâi "verificat". Ministerul Apărării din Rusia a anunţat azi că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent.

"Sunt poate semne încurajatoare, dar pe de altă parte sunt şi semne îngrijorătoare", a mai declarat Josep Borrell, referindu-se la apelul Rusiei la recunoaşterea teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.

JOSEP BORREL șeful diplomaţiei UE: "Rusia se joacă. Într-o zi ne spune că este posibil orice, că va reveni la masa negocierilor, iar în altă zi trimite o escadră în Marea Neagră."

Președintele american Joe Biden a ținut un discurs prin care a transmis o actualizare a situației din Ucraina și Rusia. Acesta a spus că Statele Unite sunt pregătite să răspundă Rusiei în cazul în care va fi un atac asupra Ucrainei. De asemenea, Biden anunță că Vestul este unit împotriva unei agresiuni asupra Ucrainei.

JOE BIDEN președintele SUA: "Ministerul de Apărare din Rusia a raportat că își retrage unele forțe militare. Ar fi bine. Dar, deocamdată, nu suntem convinși că unitățile militare se întorc la bazele lor. Mai mult, analiștii noștri susțin că acestea rămân pe poziții. Rămâne valabil faptul că Rusia are 150 de mii de trupe care încercuiesc Ucraina și Belarusul de-a lungul frontierei. Invazia rămâne posibilă."

Secretarul de stat Antony Blinken a cerut marţi, în cadrul unei noi convorbiri telefonice cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, o ''dezescaladare verificabilă, credibilă şi semnificativă'' la graniţa cu Ucraina, potrivit unui comunicat citat de AFP. La rândul său, Serghei Lavrov i-a cerut omologului său american n un dialog pragmatic asupra securităţii în Europa, notează AFP şi Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!