„Luna filmului European”, la Chișinău
Social 2 noiembrie 2023, 15:49 | 505

Pe parcursul acestei luni, cele mai bune filme europene realizate în 2023 vor fi proiectate la Chișinău. Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge, în premieră, în Republica Moldova. Din acest an, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Timp de o lună, Chișinăul va fi unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno.

Proiecțiile vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu 3 noiembrie, la cinematograful Cineplex Loteanu. Intrarea este liberă. RALUCA COSTACHE, lider de echipă, Proiectul StratCom: "În această primă ediție în Moldova, vom proiecta șapte filme, care au fost selectate din alte 30 de filme, la rândul lor selectate de Academia Europeană de Film, filme care au intrat în această competiție pentru titlul de cel mai bun film european. Așa că, într-adevăr ne dorim să vedem săli cât mai pline."

VALENTINA IUSUPHODJAEV, director, Centru Național al Cinematografiei: "Filmul este cea mai frumoasă modalitate, cea mai simplă, cea mai accesibilă de a împărtăși aceste lucruri. Plus, eu sunt sigură că în Chișinău avem spectatori care își doresc filme de altă calitate și nu trebuie să-l lipsim de această posibilitate."

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a vorbit despre proiecția unui film turnat în Republica Moldova, care urmează să ajungă pe ecranele din Franța, dar și despre importanța evenimentului cinematografic, care ajunge în țara noastră.

SERGIU PRODAN, ministru Culturii: "Sarcina noastră este să aducem în fața spectatorului filmele premiate la festivalurile internaționale, filmele apreciate în Uniunea Europeană, pentru ca așteptările spectatorilor noștri să se bazeze, de fapt, pe ceea ce se întâmplă astăzi în Europa."

SERGIU PRODAN, ministru Culturii: "Vreau să vă spun că la sfârșitul anului, filmul „Patul lui Procust” va fi proiectat în Franța și va reprezenta Republica Moldova."

„Luna Filmului European 2023 la Chișinău” reprezintă o inițiativă a Centrului Național al Cinematografiei din Republicii Moldova și este realizată grație proiectului StratCom și Europe Café, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. „Luna Filmului European ” se va desfășura până pe nouă decembrie.

Opinia ta contează. Comentează!