La Chișinău a fost inaugurată cea de-a X-a ediție a Congresului Diasporei, care întrunește circa 300 de participanți
Social 18 august 2023, 20:00 | 490

La Chișinău a început ce-a de-a zecea ediție a Congresului Diasporei, care întrunește circa 300 de participanți din mai multe țări ale lumii. La evenimentul cu participarea cetățenilor moldoveni de peste hotare sunt abordate subiecte precum oportunitățile de dezvoltare în Republica Moldova, programe guvernamentale de încurajare în lansarea afacerilor, dar și soluții inovatoare pentru facilitarea revenirii acasă.

Vineri și sâmbătă, Chișinăul este gazda Zilelor Diasporei. Cetățenii moldoveni din toată lumea au posibilitatea să participe la două evenimente: Congresul Diasporei și Diaspora Business Forum. Astăzi au fost prezentate colaborări dintre instituțiile statului și persoane din diaspora care aduc expertiză și pun în valoare diferite domenii precum medicina, educația și protecția socială. Un alt panel de discuții a fost dedicat liderilor de asociații, membrilor activi ai diaporei care au povestit despre experiența de implementare a inițiativelor valoroase pentru Republica Moldova.

Șefa statului, Maia Sandu, a subliniat că statul oferă mai multe facilități pentru cei stabiliți peste hotare.

MAIA SANDU, Președintele Republicii Moldova: "Noi ne dorim ca toți copoii care se nasc în familiile noastre peste hotare, să aibă pașaportul Republicii Moldova. Acesta nu este doar un act de identitate."

Congresul Diasporei este organizat anual, în luna august, de către Guvernul Republicii Moldova. Evenimentul beneficiază de sprijinul Proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în Moldova „GIZ Moldova”.

Opinia ta contează. Comentează!