Spectacol Polonez prezentat la Chișinău
Social 17 octombrie 2023, 20:17 | 239

Un exemplu de cooperare culturală între artiștii din Republica Moldova și cei din Polonia va putea fi văzut în premieră la „Teatrul Fără Nume” din Chișinău. Actorii pregătesc un spectacol deosebit, după o piesă scrisă de un regizor și dramaturg polonez. Piesa de teatru „Mahamaya Electronic Devices” va fi prezentată în trei distribuții diferite, realizate de trei regizori din Republica Moldova. Spectacolul scoate în vizor mai multe subiecte, pe care oamenii deseori evită să le discute.

Spectacolul va fi prezentat în cadrul proiectului „Teal House”, inițiat de autorul piesei de teatru, dramaturgul polonez Iwan Wyrypajew. Actorii de la „Teatrul fără Nume” spun că piesa este una neordinară, pentru că personajele propriu-zise nu există, de fapt.

MIHAELA POPESCU, actriță: "Este un proiect care își propune să facă un spectacol, același spectacol care va fi jucat în trei limbi diferite. În limba română, limba rusă și limba ucraineană. Această piesă, de fapt, nu are personaje. Noi suntem transmițătorii acestui text."

Cei patru protagonişti apar în scenă, vorbind despre problemele existenţiale precum: religie, univers, știință, dragoste, familie sau politică. Spectacolul va fi jucat la Chișinău în perioada 22-29 octombrie.

CĂTĂLINA CAZACU, actriță: "Spectacolul arată că nu ești singur. Că aceste întrebări vin în sufletul fiecăruia și că fiecare ne confruntăm. Spectacolul ne dă diferite variante de răspuns. Astfel, noi putem să alegem ce ne place."

VICTORIA MANCIU, actriță: "Este ideea de a ieși tu sincer, gol, pe scenă și să nu te ascunzi în spatele unui personaj și că trebuie să cauți aceste adevăruri în tine ca să poți transmite ceva concret. Tu transmiți acest text."

NICOLETA ZGHIBARȚĂ, actriță: "Am toată încrederea în adolescenții din Chișinău că vor înțelege mesajul pe care noi vrem să-l transmitem. De altfel, sper că vom fi un sprijin, mai ales că astăzi adolescenții trec prin anumite perioade de întrebări la care ei nu au răspuns."

Este pentru prima oară când un astfel de spectacol este jucat pe scena „Teatrului Fără Nume”. Pregătirile au început încă în vară, spune regizorul Alexandru Rusu.

ALEXANDRU RUSU, regizor: "Am început pregătirile pentru acest proiect încă din vară. El a avut loc în câteva etape. Am fost în Varșovia, la atelierul lui Iwan Wyrypajew, am cunoscut echipa lui, am discutat despre piesă. A doua etapă a fost începerea lucrului cu actorii, în luna august."

În cadrul proiectului „Teal House” vor avea loc câteva ateliere de lucru despre rolul actoricesc, problematica scenografiei și teatrul contemporan francez. Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”.

Opinia ta contează. Comentează!