Image-Description
Rusia refuză majorarea cotei de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni
Economic 24 octombrie 2019, 20:00 | 1801

Rusia a refuzat multiple solicitări ale autorităților de la Chișinău de a majora cota de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni, chiar dacă cota stabilită pentru anul 2019 – de 15 mii de autorizații, cu 3000 mai mică decât în 2018, este insuficientă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, partea rusă o cotă mai mare de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state.

„Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și, la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații, a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%”, se arată în comunicat.

Ministerul Economiei menționează că doar în luna partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%. De asemenea, partea rusă a menționat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state”, se arată într-un comunicat MEI.

Unicul rezultat al negocierilor a fost un număr de 1250 autorizații, eliberate în august, după o intervenție a președintelui Igor Dodon, însă și acestea s-au dovedit insuficiente.

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea unei cote suplimentare de autorizații – 7000, bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova, dar nu se știe dacă le va putea obține, recunosc autoritățile de la Chișinău.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1214 autorizații. În perioada 1 – 17 octombrie, au fost eliberate 380 autorizații la 182 de operatori de transport.

Opinia ta contează. Comentează!