Image-Description
Israelul a legalizat anexarea unui teritoriu, cu două zile înainte de alegeri
Externe 16 septembrie 2019, 09:21 | 1203

Guvernul israelian a dat undă verde, duminică, legalizării unei colonii în Cisiordania, cu două zile înainte de alegerile legislative cruciale pentru viitorul politic al premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Guvernul a acceptat ”transformarea coloniei sălbatice Mevo'ot Yeriho în valea Iordanului într-o colonie oficială”, a anunțat biroul premierului, după o ședință de cabinet.

Colonia Mevo'ot Yeriho este situată aproape de Ierihon, principalul oraș arab din valea Iordanului, situat la nord de Marea Moartă. Anunțul legalizării vine cu două zile înainte de alegerile legislative israeliene, la care marii opozanți sunt partidul lui Benjamin Netanyahu, Likud, și partidul Albastru și Alb, al fostului șef de armată Benny Gantz.

Netanyahu a promis săptămâna trecută să anexeze toate coloniile evreiești din Valea Iordanului, un teren strategic care reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania ocupată, dacă va câștiga alegerile.

Anunțul a fost extrem de criticat de către oficialii palestinieni, văzând acest lucru ca uciderea procesului de pace.

Netanyahu s-a angajat la anexarea coloniilor evreiești din Valea Iordanului imediat după alegeri, care se anunță a fi destul de tensionate și disputate, potrivit sondajelor mass-mediei locale.

Mica colonie va rămâne totuși ilegală sub ochii comunității internaționale.

Dacă colonizarea de către Israel a Cisiordaniei a continuat sub toate guvernele israeliene din 1997, procesul a fost accelerat în ultimii ani sub imboldul lui Netanyahu și al aliatului său de la Washington, Donald Trump.

În prezent, peste 600.000 de israelieni se confruntă cu o coexistență conflictuală cu trei milioane de palestinieni în Cisiordania și estul Ierusalimului, partea palestiniană ocupată și anexată de către Israel, menționează HotNews.ro

Opinia ta contează. Comentează!