Partidul conservator al Greciei, ”Noua Democrație”, a câștigat aseară detașat scrutinul parlamentar din țară
Externe 26 iunie 2023, 19:55 | 478

Partidul conservator al Greciei, ”Noua Democrație”, a câștigat aseară detașat scrutinul parlamentar din țară. Alegătorii i-au acordat reformistului Kyriakos Mitsotakis încă un mandat de patru ani în calitate de prim-ministru. Mitsotakis urmează să depună jurământul în cursul zilei de astăzi. Până acum, oficialul a fost creditat cu aducerea stabilității în economia grecească, după o criză severă a datoriilor, scrie France 24.

A fost jubilație aseară la sediul formațiunii ”Noua Democrație”. Susținătorii partidului conservator au sărbătorit o nouă victorie răsunătoare pentru prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. Liderul a jurat, încă o dată, să transforme Grecia.

KYRIAKOS MITSOTAKIS prim-ministrul Greciei: "Vom sufleca, din nou, mânecile și vom începe împreună să construim o Grecie puternică, o națiune cu mai multă prosperitate și dreptate pentru fiecare. Vă mulțumesc, din nou, pentru această onoare!"

Este a doua victorie pentru conservatori în mai puțin de o lună, după ce au ieșit în frunte la alegerile din luna mai, dar au eșuat în a forma o majoritate clară, de care era nevoie pentru a crea un guvern. Din cauza acestui fapt, votanții au fost nevoiți să se întoarcă la urne. De data aceasta, este o istorie diferită, subliniază France 24. Împreună cu asigurarea a peste 40 la sută din voturi, partidul lui Mitsotakis va deține 158 din cele 300 de locuri din Parlamentul elen. Performanța a fost obținută și datorită unei schimbări în sistemul electoral, care acordă câștigătorului locuri bonus, ceea ce îi conferă majoritatea absolută. Cifrele îl plasează cu mult înaintea rivalului său principal, fostul premier Alexis Tsipras, lider al opoziției grecești. Partidul său de stânga, Syriza, a adunat mai puțin de 18 procente, cu două puncte mai puțin decât la alegerile din mai.

ALEXIS TSIPRAS liderul partidului Syiza: "Rezultatele alegerilor sunt, evident, negative pentru noi. Am suferit o înfrângere electorală serioasă."

Prezența la vot a fost mai mică decât la alegerile precedente - sub 53 la sută dintre grecii cu drept de vot.

Kyriakos Mitsotakis, de 55 de ani, este un fost bancher și un urmaș al unei familii politice puternice. El a promis să crească veniturile din industria vitală de turism, să creeze locuri de muncă și să crească salariile aproape de media Uniunii Europene. Mitsotakis a jurat să meargă înainte cu reformele după criza datoriilor, care a chinuit națiunea timp de un deceniu, scrie Reuters. Partidul său va putea, din nou, să guverneze singur, aşa cum a făcut-o în ultimii patru ani. Potrivit lui Kyriakos Mitsotakis, executivul său îşi va începe activitatea de marţi.

Opinia ta contează. Comentează!