O femeie din satul Mașcăuți a adunat toate obiectele păstrate de la părinții săi într-o căsuță
Social 17 aprilie 2023, 19:56 | 28987

Sunt vechituri pentru unii și exponate - pentru alții. Obiectele cu memorie trebuie păstrate, a hotărât o femeie din satul Mașcăuți, raionul Criuleni, care vrea să deschidă un muzeu. Alexandra Portărescu spune că inițial voia o grădină, în locul casei, dar când a examinat interiorul, s-a răzgândit...

Alexandra Portărescu a procurat acest teren în urmă cu trei ani. Aici a fost o locuință părăsită, care trebuia să fie stricată. Intrând în casă, femeia a rămas uimită de cele văzute.

ALEXANDRA PORTĂRESCU, casnică: "Așa era o răcoare și o liniște sufletească. Atunci am spus: „Nu! Este păcat să strici așa o căsuță”."

Unele lucruri interesante i-a fost donate de către săteni, iar altele le-a procurat, spune femeia.

ALEXANDRA PORTĂRESCU, casnică: "Am început să amenajez din ceea ce aveam eu. Apoi am mai vorbit cu vecinii, prietenii și eu spuneam: „Am și eu niște lucruri și pot să le aduc. Eu știu că o să le păstrezi cu sfințenie”. Am și lucruri care au fost cumpărate, dar atât de mult țin la ele că eu eram gata să dau suma pe care mi-o cereau."

Femeia planifică să deschidă un muzeu și zice că are susținerea locuitorilor din Mașcăuți.

ALEXANDRA PORTĂRESCU, casnică: "Mulți oameni mi-au spus că nu ar fi rău să deschid aici un muzeu, pentru că sunt lucruri frumoase și vechi. Eu am aici lucruri care au și peste o sută de ani. Îmi spuneau: „ca să vină și alții să vadă, nu numai tu”."

Aici a adus și un război, îndrăgit mult de Efrosenia Glava. La ai săi 90 de ani, femeia poate face câte un covor pe săptămână și nu uită să-i învețe și pe cei mai tineri despre arta de a țese.

CRISTINA BĂȚ, fiica: "Eu nu prea sunt pe-acasă, mai mult sunt plecată peste hotare împreună cu copii, însă chiar dacă a trecut o perioadă de timp, am venit la bunica și îi spun „Bunica, aici trebuie să facem așa și aici așa”, iar ea îmi spune: „Tu încă mai ții minte?”. Eu țin minte toate aceste lucruri. Pentru mine sunt plăcute. De fiecare dată când mă pornesc de la poartă îmi spun: „Doamne ajută-mi și dă-mi puteri și mie și ei ca să mă întorc acasă ți să o mai văd pe bunica o dată”."

Înainte ca ața să fie pusă la război, ea trebuie descâlcită. În ajutor vine vârtelnița, pe care am găsit-o în casa Alexandrei Portărescu.

ALEXANDRA PORTĂRESCU, casnică: "Așezăm pe vârtelniță și începem să facem un ghemușor. Învârtim ața pe ghemușor. Ea așa se învârtește, iar noi în acest timp facem ghemul."

Cei mai curioși sunt nepoții, care stau numai ochi și urechi, pentru a prinde esența lucrurilor.

Opinia ta contează. Comentează!