Vizita-surpriză a secretarului de stat al SUA la Kiev s-a încheiat cu un anunț privind un nou ajutor, de un miliard de dolari
Externe 7 septembrie 2023, 20:28 | 327

Vizita-surpriză a secretarului de stat al SUA la Kiev s-a încheiat cu un anunț privind un nou ajutor, de un miliard de dolari, în asistență de securitate. Totodată, Antony Blinken a declarat că Statele Unite văd progres foarte încurajator în contraofensiva, pe care Ucraina o desfăşoară acum pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși. Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit Washingtonului pentru sprijin.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ne-ați ajutat cu sectorul energetic. E o iarnă grea înainte și poate vom avea dificultăți sau poate vom avea o experiență nouă... Vom vedea. Dar suntem fericiți că nu suntem singuri în această iarnă. Vom fi împreună cu partenerii noștri. Mulțumesc! Și, desigur, mulțumim din partea societății noastre pentru sprijinul financiar acordat bugetului nostru. Este crucial."

ANTHONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Președintele Biden mi-a cerut să vin să reafirm cu fermitate sprijinul nostru pentru a ne asigura că sporim eforturile pe care le depunem, noi și alte țări, pentru provocările contraofensivei, precum și eforturile pe termen lung pentru a ajuta Ucraina să construiască o forță pentru viitor, care să poate descuraja și să se apere împotriva oricărei agresiuni viitoare. Și, cu siguranță, vedem progresul important care se face în contraofensivă și care este foarte, foarte încurajator."

DMITRO KULEBA, ministrul ucrainean de Externe: "Am discutat în detaliu astăzi despre furnizarea de rachete ATACMS, cu rază lungă de acțiune, către Ucraina. Am avut o conversație foarte substanțială. Și mă bucur că această opțiune rămâne deschisă. Ne așteptăm ca discuțiile cu administrația Biden să conducă la o decizie pozitivă."

Noul pachet include sprijin pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei. De asemenea, include sisteme de lansare de rachete HIMARS, arme antitanc Javelin, tancuri Abrams. De asemenea, Washingtonul urmează să trimită cartușe controversate de perforare a blindajului, cu uraniu sărăcit, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor rusești. Criticii spun că praful din muniție poate provoca riscuri periculoase pentru sănătate, scrie Reuters. Ambasada Rusiei la Washington a declarat că decizia Statelor Unite este inumană, notează France 24. Este o premieră pentru Statele Unite, deși Marea Britanie a trimis muniții cu uraniu sărăcit la Kiev la începutul acestui an.

Odată cu secretarul de stat american, la Kiev s-a aflat și premierul danez Mette Frederiksen, care s-a adresat Radei Supreme, după ce recent s-a angajat că va furniza Ucrainei 19 avioane de luptă F-16.

METTE FREDERIKSEN, prim-ministrul Danemarcei: "Sprijinul nostru este un angajament pe termen lung. Danemarca, ca toată Europa, vă este recunoscătoare pentru puterea voastră incredibilă de voință. Lupta voastră pentru libertate este și lupta noastră. Nu vă vom dezamăgi."

În timp ce se afla la Kiev, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a mâncat la un restaurant McDonald’s cu omologul său Dmitro Kuleba, pentru a marca revenirea lanțului de fast-food în Ucraina, notează Reuters. McDonald’s s-a închis pentru scurt timp după invazia Rusiei, dar și-a redeschis lanțurile în țară în septembrie trecut.

În timp ce vizita secretarului american și premierului danez era în desfășurare, Rusia a atacat cu rachete o piață aglomerată din orașul Kosteantînivka din regiunea Donețk. Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte zeci - rănite.

Opinia ta contează. Comentează!