Image-Description
Pavel Filip, noul președinte al PDM | Alegeri cu un singur candidat și vot unanim
Politic 7 septembrie 2019, 17:37 | 2852

Fostul premier Pavel Filip a devenit noul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), cu votul unanim al celor aproape 700 de participanți la el de-al IX-lea Congres, extraordinar, al formațiunii. El a fost singurul candidat, propus de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, care a ținut să menționeze că „asta nu înseamnă că nu e ales democratic”.

Într-un raport pe care l-a prezentat în deschiderea Congresului, Filip a lansat un șir de acuzații la adresa actualei guvernări, pe care a numit-o „hibridă” și „împotriva firii”, fără niciun angajament față de viața de zi cu zi a oamenilor. „În trei luni de la venirea la putere, viziunea ei a fost și rămâne răfuiala cu oponenții politici, dosare la comandă politică, indicații date procurorilor și concedierea profesioniștilor în favoarea membrilor de partid”, a afirmat fostul premier. El a mai învinuit coaliția de guvernământ de „trădare a intereselor naționale”, comparând situația în are se află în prezent R.Moldova agresiunea armată din 1992, deoarece „suntem martorii unui atac direct asupra suveranității naționale și a securității regionale”.

Totodată, potrivit lui Filip, una dintre cele mai mari greșeli ale PDM ar fi fost că nu a răspuns politic adecvat la „campania de demonizare la care a fost supus partidul și liderii lui”. În același timp, el a afirmat că „PDM are cea mai profesionistă echipă, oameni și organizații de excepție, care, puse în slujba țării, nu vor întârzia să dea rezultatele pe care le așteaptă cetățenii”, îndemnându-și colegii „să pună umărul la transformarea partidului în unul de esență europeană, cu orientare socială”.

La rândul său, fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că desfășurarea Congresului încheie un capitol din istoria partidului, iar Dumitru Diacov a calificat crearea Alianței PSRM-ACUM drept „un accident”. alegerile locale urmând să devină un test PDM, care i-ar permite să revină pe scena politică.

Participanții la Congres au adoptat și o declarație politică, prin care au condamnat “politizarea excesivă a instituțiilor statului” și stoparea sau reducerea programelor de sprijin social al populației inițiate de fosta guvernare, - Prima casă, Drumuri Bune, etc.

La 24 iunie, fostul lider al formațiunii, Vlad Plahotniuc, și-a anunțat demisia de la șefia partidului, iar ulterior a renunțat și la mandatul de deputat.

Opinia ta contează. Comentează!