„Tunete”, propus la premiile Oscar
Cultură 26 septembrie 2023, 20:23 | 825

Filmul ”Tunete”, în regia lui Ioane Bobeica, este propus să concureze pentru Oscar la categoria ”Cel mai bun lungmetraj internațional”. Decizia a fost luată de către cei 17 membri ai Comitetului de selecție, care s-au întrunit în ședință luni. Filmul ”Tunete” relatează drama localnicilor din satele de lângă terenurile minate rămase după războiul de pe Nistru. În distribuție găsim nume cunoscute publicului - Anatol Mîrzenco, Tincuța Josan, Boris Cremene sau Mihaela Strâmbeanu.

”Este o mare onoare”, a comentat regizorul Ioane Bobeica, după ce a aflat că membrii Comitetului de selecție au ales în favoarea filmului ”Tunete”.

IOANE BOBEICA, regizor: "Este neașteptat faptul că profesorii mei m-au apreciat la Chișinău. Cred că în lumea filmului acest lucru poate fi comparat cu momentul când Dumnezeu și-a oprit privirea pe tine mai mult decât pe două secunde. Este o mare onoare și o motivație pentru a mă întoarce în lumea filmului, care continuă a fi mai mult decât o profesie pentru mine."

Potrivit membrului Comitetului de selecție, Virgiliu Mărgineanu, au fost privite patru filme, care să fie propuse pentru concursul la premiile Oscar - „Puterea Probabilității”, în regia lui Ivan Naniev, „Ogma”, în regia lui Mihai Țărnă, „Varvara”, în regia lui Anatol Durbală, și ”Tunete”, al lui Ioane Bobeica.

”Tunete” este filmul de debut al regizorului Ioane Bobeica. Acțiunea se desfășoară într-un sat, în a cărui vecinătate se află un câmp minat, rămas după războiul din 1992, de la Nistru. Doi copii din clase sociale diferite, Zinca și Victor, pe care îi leagă o prietenie interzisă de părinții lor, scapă vacile pe teritoriul minat și încearcă să le recupereze, intrând în zona restricționată. Câmpul minat devine un loc, în care dispar prejudecățile și statutul social, lăsând loc doar pentru curaj, sacrificiu și frică de tunete.

Din echipa de producători fac parte Marin Madan, interpretul Anatol Mîrzenco și Sergiu Cumatrenco. Cea de 96-a ediție a premiilor Oscar va avea loc pe 10 martie 2024, la Dolby Theatre din Los Angeles. Nominalizările vor fi anunțate pe 23 ianuarie.

Opinia ta contează. Comentează!