Președintele Ucrainei a declarat că Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la centrala nucleară Zaporojie
Externe 22 iunie 2023, 19:53 | 272

Președintele Ucrainei a transmis astăzi, printr-un mesaj video, că Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la centrala nucleară Zaporojie cu scurgeri de radiații. Lumea poate și trebuie să acționeze, a punctat Volodimir Zelenski, care face referire la un raport primit de la Serviciul de Securitate al Ucrainei.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Serviciile noastre au primit informații că Rusia ia în calcul scenariul unui atac terorist la Centrala nucleară din Zaporojie. Un atac terorist cu scurgeri de radiații. Au pregătit tot ce trebuie pentru asta. Din păcate, a trebuit să reamintesc, repetat, că radiațiile nu au granițe de stat. Și cine va fi lovit este determinat doar de direcția vântului... De data aceasta nu ar trebui să fie ca și cu Kakhovka – lumea a fost avertizată, așa că lumea poate și trebuie să acționeze."

Liderul de la Kiev a adăugat că împărtășește toate informațiile disponibile cu partenerii Ucrainei. Zelenski a subliniat că toată lumea știe că Rusia folosește Centrala nucleară Zaporojie ca element al agresiunii sale și că o utilizează pentru a acoperi bombardarea orașelor învecinate, păstrând acolo arme și trupe.

Kremlinul a reacționat prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, care a declarat, cităm, că afirmațiile Kievului reprezintă o minciună.

În mesajul său video, Volodimir Zelenski a adăugat, de asemenea, că există noi dovezi care arată că distrugerea barajului de la Kahovka a fost o crimă absolut premeditată a rușilor. Rușii, la rândul lor, îi acuză pe ucraineni.

Amintim că săptămâna trecută, directorul general al Agenției ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, a inspectat Centrala nucleară din Zaporojie, după distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru. Grossi a calificat situaţia de acolo ca fiind una serioasă, dar stabilă. Centrala este ocupată de trupele ruse, dar funcționează cu personal ucrainean. Zona a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc. Încă de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina, Rafael Grossi a avertizat cu privire la posibilitatea unui accident nuclear la această centrală, pe care a vizitat-o de trei ori şi unde se află o echipă permanentă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În septembrie trecut, Agenția a adoptat o rezoluție, prin care a cerut Rusiei să pună capăt ocupației Centralei nucleare Zaporojie și să-și retragă trupele.

Opinia ta contează. Comentează!