Liderii UE nu au reușit ieri să ajungă la un acord asupra unui plan, care să îi protejeze pe cetățeni de creșterea prețurilor la energie
Externe 21 octombrie 2022, 15:27 | 344

Liderii Uniunii Europene nu au reușit ieri să ajungă la un acord asupra unui plan, care să îi protejeze pe cetățenii lor de creșterea prețurilor la energie. Cei 27 au căzut de acord în cursul nopţii de joi spre vineri asupra unei "foi de parcurs". Dacă, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunţă dificile, comentează AFP.

URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: "Știu că europenii sunt îngrijorați în privința inflației, facturilor pentru gaze. Cel mai bun răspuns pentru șantajul cu gaze al lui Putin este solidaritate și unitatea europeană."

"Avem acum o foaie de parcurs foarte bună", a subliniat Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit la "un acord asupra unui pachet de măsuri", care urmează să fie "tratate cu fineţe".

CHARLES MICHEL preşedintele Consiliului European: "Cred că în curând efectele vor fi vizibile. Am transmis semnale clare piețelor că suntem pregătiți să acționăm împreună. Există o voință politică puternică. Sunt convins că vor exista rezultate în curând și trebuie să lucrăm activ pentru a implementa cât mai rapid măsurile, pe care le discutăm acum."

Mecanismele avute în vedere ar putea fi implementate "la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie", a precizat preşedintele Franței, Emmanuel Macron.

Potrivit concluziilor difuzate la finalul întâlnirii, şefii de stat şi de guvern cer Comisiei Europene să le transmită "de urgenţă" "decizii concrete" cu privire la un set de măsuri, inclusiv intervenţii pentru a calma volatilitatea preţurilor la gaze. Cei 27 au cerut, de asemenea, "accelerarea negocierilor" cu ţări producătoare "fiabile", precum Norvegia şi Statele Unite, pentru a "profita de greutatea economică" agregată a Uniunii Europene, mai degrabă decât să se concureze pe piaţa mondială cu riscul de a alimenta febra preţurilor.

Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei au provocat un şoc asupra preţurilor petrolului, gazelor şi energiei electrice. Însă, din februarie, Europa reacţionează lent, slăbită de interesele divergente ale statelor membre, scrie AFP, citată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!