Image-Description
Transgaz intenționează să tripleze volumul capacităților de gaze destinate R.Moldova și Ucrainei
Economic 11 decembrie 2019, 14:53 | 1312

Operatorul românesc "Transgaz" intenţionează să tripleze volumul capacităţilor oferite spre rezervare pentru exportul de gaze în Ucraina la 20 ianuarie 2020. Anunţul a fost făcut de agenţia analitică internaţională ICIS, care se ocupă de urmărirea preţurilor pe pieţele energetice.

Conform informaţiilor de care dispune ICIS, "Transgaz" ar putea să ofere luni, 16 decembrie, la următoarea licitaţie a platformei regionale RBP, spre vânzare 14 milioane de metri cubi pentru 20 ianuarie 2020, transmite Infotag.

"Transgaz" a propus aceeaşi capacitate lunară pentru fluxurile de gaze prin revers din Bulgaria în România la punctul "Negru Vodă 1 - Kardam". Capacitatea conductei transbalcanice la punctul Isaccea 1 - Orlovka (la frontiera cu Ucraina) nu va fi acordată de sine stătător, ci va fi propusă împreună cu capacităţile de la punctul Negru Vodă 1 - Kardam", se arată în comunicat.

Iniţial, "Transgaz" dorea să propună doar 4,4 milioane metri cubi pe zi pentru fiecare din cele două puncte de frontieră, dar sursele afirmă că astfel de volume nu satisfac cererea pentru Ucraina şi Moldova.

"Moldova are nevoie de aproximativ 9-10 milioane metri cubi pe zi, iar regiunea Odessa din Ucraina va avea nevoie de 4-5 milioane metri cubi", a spus unul dintre traderii agenţiei.

ICIS admite că, prin noi contracte, Ucraina îşi va păstra tranzitul în Europa Centrală, dar va pierde în Europa de Sud-Est şi Turcia, unde gazul din Federaţia Rusă va ajunge prin Turkish Stream, a cărui lansare oficială este planificată pentru 8 ianuarie 2020. Deocamdată, însă, nu se ştie dacă acesta va începe să transporte gaze de la începutul anului 2020.

Se menţionează că, de îndată ce Turkish Stream va funcţiona, gazul rusesc va fi furnizat prin revers din Turcia în Bulgaria şi România, apoi în Ucraina, de unde va fi livrat în Moldova şi pentru o parte a regiunii Odessa prin punctul Isaccea 1 - Orlovka.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie