Image-Description
Noul ministru al Justiției va transmite CSP-ului lista candidaților la șefia PG, chiar dacă concursul a fost anulat
Social 18 noiembrie 2019, 15:01 | 1310

Ministerul Justiției va transmite Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) lista celor patru candidați la funcția de procuror general selectați în urma concursului, chiar dacă rezultatele acestui au fost anulate de fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate.

Noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat într-o conferință de presă că a analizat modul în care a fost anulat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general și a constatat că fostul ministru ar fi încălcat grav legea.

„În Minister nu am găsit niciun act care să indice temeiul legal prin care concursul să fi fost stopat sau anulat”, susține ministrul.

Fadei Nagacevschi spune că legea îl obligă să recunoască rezultatele concursului și să transmită lista de candidați preselectați la CSP. „Ministrul justiției nu putea să-și permită să nesocotească rezultatele comisiei de experți. Doar comisia, eventual, își putea revizui rezultatele dacă ar fi considerat de cuviință, dar așa cum știți motive pentru anularea rezultatelor concursului nu au fost identificate de către membrii comisiei. În aceste condiții, Ministrul Justiției era și este obligat să transmită candidaturile preselectate la Consiliul Superior al procurorilor, ceea ce și se va întâmpla”, a spus Fadei Nagacevschi.

Noul ministru a mai spus că instituția pe care o conduce are la dispoziție maximum o săptămână ca să finalizeze și să remită spre expertizare Comisiei de la Veneția proiectul de reformă a justiției. „Dacă nu reușim să facem acest lucru, riscăm să pierdem timp foarte important pentru implementarea reformei justiției și ea să fie întârziată foarte tare”, a spus Fadei Nagacevschi.

Proiectul vizează „evaluarea extraordinară a judecătorilor, redeschiderea ușilor Curții Supreme de Justiție justițiabililor prin revenirea la ședințele publice, inițial în cadrul proceselor penale, dar și revenirea la motivarea tuturor deciziilor pronunțate de către Curtea Supremă de Justiție”.

Olesea Stamate, fostul ministru al justiției, a anulat la 6 noiembrie rezultatul concursului de preselectare candidaților la funcția de procuror general. Motivul invocat a fost că membrii comisiei au primit, după anunțarea rezultatelor, informații suplimentare despre unii candidați, informații care bănuieli privind integritatea acestora.

Ulterior, fostul guvern condus de către Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii astfel încât premierul să propună lista scurtă de candidați la funcția de procuror general. Ca rezultat al unei moțiuni de cenzură depuse de PSRM, executivul a fost demis.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie