Procuratura își caută sediu
Social 13 martie 2024, 20:09 | 349

Noul sediu al Procuraturii Anticorupție ar urma să fie în fostul bloc de studii al Universității din Tiraspol, pe strada Ghenadie Iablocikin din Chișinău, aflat acum gestiunea Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Procuratura Generală a trimis o solicitare în acest sens la Cancelaria de Stat. Corpul didactic al Universității Pedagogice este împotrivă.

Într-o scrisoare deschisă, comunitatea academică a universității pedagogice cere autorităților responsabile să stopeze preluarea blocurilor de studii. Potrivit semnatarilor, profesorii și studenții s-au pomenit într-o situație confuză, în care Procuratura Anticorupție încearcă insistent să se instaleze în spațiile universității, inspectând blocurile de studii de pe strada Iablocikin și strada Doina. În petiție se arată că în ultimii zece ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale. Blocurile de studii au fost dotate cu echipament moderne. În prezent, în urma reorganizării, în acest bloc de studii își desfășoară activitatea Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale și laboratoare științifice. La Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” a fost creată și o comisie, care să examineze situația. Unul dintre membrii acesteia este expertul economic, Veaceslav Ioniță.

VEACESLAV IONIȚĂ, semnatarul petiției: "Este o acțiune nu foarte onorabilă și noi sperăm foarte mult că vom fi auziți, atât colectivul, cât și studenții. Noi am început să colectăm semnături, vom solicita să avem o întâlnire și cu autoritățile statului și sper că intenția de a face rău nu va fi dusă până la capăt și Universitatea va rămâne. - Dar de ce este o preluare abuzivă? - Păi, dacă studenții și profesorii sunt dați afară și ei nu vor să plece și vor intenționat să-i fugărească, asta nu-i abuz?"

Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, spune că instituția are nevoie de un sediu mai mare, dat fiind că numărul angajaților a crescut în ultima perioadă. În niciun caz Procuratura nu intenționează să pria abuziv vreun spațiu, a subliniat Iachimovschi. Potrivit acestuia, dacă și de această dată Guvernul nu va fi capabil să identifice un sediu, eșecul riscă să fie interpretat ca un blocaj al capacității Procuraturii Anticorupție.

OCTAVIAN IACHIMOVSHI, șef adjunct al Procuraturii Anticorupție: "Potrivit hotărârii Parlamentului din ianuarie 2024, staff-urile operaționale ale procuraturii au fost mărite. Deci, Procuratura Anticorupție urmează să aibă 198 de angajați. Acum, procuratura dispune de un etaj și jumătate din cadrul Centrului Național Anticorupție, unde nici măcar 100 de angajați nu încap. Mai multe instituții internaționale au constatat că Procuratura Anticorupție este insuficient capacitară, inclusiv cu resurse, tehnică și angajați. Ca să poți lucra la turații maxime, trebuie să ai unde să lucrezi fizic. Însă nu Procuratura Anticorupție decide care va fi sediul respectiv, dar Guvernul va decide. Procuratura nu decide asupra patrimoniului Universității sau a patrimoniului altei instituții. Rolul de a găsi un sediu pentru Procuratura Anticorupție e sarcina Guvernului, nu a Procuraturii Anticorupție."

Ministrul Educației, Dan Perciun, ne-a spus că poartă discuții atât cu rectorul Universității „Ion Creangă”, cât și cu profesorii de acolo, pentru a găsi o soluție de compromis.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: "Noi examinăm această solicitare, nu există o decizie finală. Cunosc și poziția Universității, urmează să discutăm și cu ei. Este un subiect sensibil pentru ei, durut pentru Universitate. În același timp, trebuie să găsim și o soluție pentru Procuratura Anticorupție. Anterior s-a discutat și cu Academia de Științe. Este vorba despre extinderea Procuraturii, acum sunt mai mulți angajați. - Și în cazul în care cei de la Creangă se opun? - O să purtăm discuții cu toată lumea. Noi nu avem încă o poziție definitivă la minister."

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a cerut anterior autorităților să-i fie dat instituției pe care o conduce un nou sediu, pentru a eficientiza lupta împotriva corupției. Parlamentul i-a permis Procuraturii Anticorupție să-şi crească numărul de angajați cu 54 de unități de personal, până la 198 de persoane.

La începutul lunii februarie curent, membrii Academiei de Științe s-au arătat indignați de intenția Procuraturii Anticorupție de a-și muta sediul într-o clădire ce aparține Academiei. Atunci, savanții au semnat și o declarație comună, în care se opuneau procesului.

Opinia ta contează. Comentează!