Image-Description
Poliția cehă recomandă punerea sub acuzare a premierului, miliardarul Andrej Babis, pentru fraudă cu fonduri europene
Externe 18 aprilie 2019, 12:30 | 1162

Poliţia cehă recomandă punerea sub acuzare a premierului, miliardarul Andrej Babis, pentru implicarea sa într-o fraudă cu subvenţii europene în valoare de două milioane de euro, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ancheta este terminată şi dosarul complet a fost înaintat procurorului Republicii cu propunerea de punere sub acuzare”, a declarat pentru AFP Ales Cimbala, purtător de cuvânt al parchetului din Praga.

Procurorul va avea nevoie de „mai multe săptămâni, chiar luni” pentru a decide asupra actului de acuzare, dosarul fiind mai degrabă voluminos, a adăugat el.

Al doilea om în topul averilor din Cehia, Babis, în vârstă de 64 de ani, a fost inculpat în 2017 într-o afacere de deturnare de fonduri prezumată datând din 2007-2008 şi legată de complexul său hotelier „Cuibul de barză”. El riscă între cinci şi zece ani de închisoare, potrivit purtătorului de cuvânt.

Mişcarea sa populistă ANO conduce un guvern de coaliţie minoritar împreună cu social-democraţii. El beneficiază şi de susţinerea tacită a comuniştilor, o premieră în istoria ţării post-comuniste.

Anul trecut, guvernul a supravieţuit unui vot de neîncredere solicitat de opoziţie, după ce media au relatat că asociaţi ai lui Babis l-au dus pe fiul său Andrej Babis Jr. în Crimeea, anexată de Rusia, pentru a-l proteja de ancheta în acest dosar.

Andrej Babis, proprietarul holdingului Agrofert, controlează şi două mari cotidiene şi principalul post de radio din ţară. Miercuri, el a respins cu fermitate acuzaţiile reţinute împotriva lui, calificându-le drept „politizate” şi „un complot organizat”.

În pofida acestei afaceri şi a acuzaţiilor potrivit cărora ar fi fost agent al poliţiei secrete comuniste în anii 1980, partidul său ANO conduce detaşat în sondaje.

Potrivit unui sondaj realizat în martie-aprilie de institutul Kantar CZ pentru televiziunea cehă pe un eşantion de 870 de persoane, ANO beneficiază de susţinerea a 33% dintre persoanele intervievate, urmat de Partidul Piraţilor (19%).

Opinia ta contează. Comentează!