Australia: referendumul indigenilor
Externe 23 martie 2023, 19:59 | 399

Australia a făcut un pas către un referendum istoric pentru a oferi aborigenilor și oamenilor din strâmtoarea Torres recunoașterea în Constituția țării și, pentru prima oară, o voce în problemele care le afectează viața. Premierul Anthony Albanese a dezvăluit astăzi întrebarea pe care Guvernul dorește să o pună. Va fi primul referendum în Australia după 24 de ani, un vot considerat atât de important, încât atunci când a anunțat detalii, premierul și-a reținut cu greu lacrimile.

ANTHONY ALBANESE, prim-ministru al Australiei: "Dacă nu acum, când? Aceasta este o oportunitate ce nu aparține politicienilor. Aparține, în mod egal, fiecărui australian."

Australienii vor fi întrebați dacă popoarele indigene ale națiunii, care reprezintă 3,2% din populație, ar trebui să fie recunoscute în Constituție. Vizibil emoționat, prim-ministrul Australiei a fost însoțit de către liderii aborigenilor.

ANTHONY ALBANESE, prim-ministru al Australiei: "Acest moment a fost de foarte mult timp în lucru. Cu toate acestea, ei au arătat atâta răbdare și optimism pe durata acestui proces. Este o cerere, la care am spus că Australia nu o poate rata. Nu o rata! Așa că vreau ca acest lucru să se întâmple pentru australienii indigeni, dar vreau să se întâmple pentru toți australienii. Ne vom simți mai bine cu noi înșine dacă vom face asta."

Votul urmează să se dea între lunile octombrie și decembrie pentru a amenda Constituția, pentru prima dată în două decenii, și pentru a crea un comitet consultativ în Parlament cu privire la problemele care afectează populația indigenă.

LINDA BURNEY, ministru pentru indigenii australieni: "Mi-am petrecut primii zece ani din viață nefiind luată în seamă, nefiind luată în considerare, așa cum li s-a întâmplat multor oameni, care se află acum în scenă. Acest referendum. Noi nu suntem inconștienți de cât de dificilă este schimbarea ce aduce acest referendum și credem că acest lucru este atât de just!"

THOMAS MAYO, ofițer național indigen al Uniunii Maritime din Australia: "Oferă oamenilor indigeni, care au fost ignorați și tratați prost de prea mult timp, o voce, astfel ca noi să ne îmbunătățim viața."

Australia încearcă să acorde mai multă recunoaștere populației indigene, care a locuit pe continent timp de 60 de mii de ani, dar nu este menționată în Constituția veche de 122 de ani, scrie Reuters. Aborigenii, care reprezintă aproximativ 26 milioane de locuitori, sunt marginalizați în societate și se confruntă cu probleme mari privind sinuciderea și infracțiunile. Guvernul australian susține că este cea mai bună șansă a țării de a corecta greșelile trecutului, comise după colonizarea pământului, cu puțină atenție pentru opiniile sau bunăstarea locuitorilor săi inițiali.

Opinia ta contează. Comentează!