Rata inflației se află într-un trend descendent și continuă să scadă pe tot parcursul anului curent
Economic 14 noiembrie 2023, 20:49 | 321

Rata inflației se află într-un trend descendent și continuă să scadă, ne anunță guvernatorul Băncii Naționale. Potrivit lui Octavian Armașu, la sfârșitul lunii octombrie, inflația a ajuns la 6,3%. Scăderea este dictată de cererea internă modestă, aprecierea ratei de schimb, diminuarea tarifelor la energia electrică și gazul natural.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernator al BNM: "Avem mai multă volatilitate la prețurile la combustibil, care au ajuns chiar și pe palier negativ într-o anumită perioadă și acum variază în jurul cifrei de 0. Deci, ultima cifră este -0,9. Cererea internă modestă sigur a dus la ceea că și inflația de bază, care este componenta cea mai persistentă a inflației, a manifestat un trend negativ pronunțat."

Banca centrală va continua să promoveze o politică monetară stimulativă pentru încurajarea cererii interne, afirmă Octavian Armașu. Potrivit guvernatorului, BNM va urmări menținerea inflației pe termen mediu în limita intervalului de variație a țintei de 5%. Nu doar produsele, care fac parte din indicele prețului de consum manifestă o diminuare a ritmului de creștere, dar și rata anuală a indicelui prețurilor industriale. Și prognozele pentru prețurile la produsele alimentare arată că acestea continuă să stagneze, spune Octavian Armașu.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernator al BNM: "Încă nu vedem o recuperare robustă a cererii interne, a comerțului intern, dar vedem deja anumite semne de înviorare spre sfârșitul perioadei de raportare, în luna iulie-august vedem că și comerțul cu amănuntul, și comerțul cu ridicata sunt într-o creștere ușoara. Acesta ar fi un semn că încep unele procese de recuperare a activități economice."

Potrivit celui de-al treilea raport al BNM, la sfârșitul lunii iulie curent, rata inflației era la nivelul de 10,8%.

Opinia ta contează. Comentează!