Autorul romanelor „Povara bunătăţii noastre” și „Frunze de dor” s-a stins astăzi la 95 de ani, la Moscova, unde era stabilit din 1969
Cultură 28 septembrie 2023, 19:22 | 912

A murit Ion Druță. Autorul romanelor „Povara bunătăţii noastre” și „Frunze de dor” s-a stins astăzi la 95 de ani, la Moscova, unde era stabilit din 1969. Despre decesul scriitorului a anunțat nepoata lui, care i-a fost alături în ultimele clipe din viață, se arată pe pagina de facebook a Ministerului Culturii.

”Sincere condoleanțe rudelor, celor apropiați, cititorilor și tuturor celor marcați de opera sa nemuritoare”, a scris ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Acesta a menționat că este în contact permanent cu rudele lui Ion Druță.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: "O veste cumplită a venit de la Moscova în această dimineață. În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, ne-am oferit să acordăm tot sprijinul."

Condoleanțe familiei lui Ion Druță a transmis și președintele Maia Sandu.

MESAJUL PREȘEDINTELUI MAIA SANDU: "Ion Druță a descris satul moldovenesc, satul drag inimilor noastre, ca nimeni altul. Ion Druță a adus prin cărțile sale multă dragoste pentru valorile morale ale neamului nostru, pentru viața și munca țăranilor, pentru limba noastră vie și bogată."

Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928, în comuna Horodiște, fostul județ Soroca. Debutul literar are loc la sfârșitul anilor 50, când scriitorul publică primele lucrări. În anul 1953 apare primul volum de schiței și nuvele, intitulat „La noi în sat”. Multe din scrierile lui Druță, între care ”Frunze de dor”, ”Ultima lună de toamnă”, ”Povara bunătății noastre” sau ”Biserica Albă”, fac parte din „fondul de aur” al literaturii contemporane.

În 1969, Ion Druță se mută la Moscova, continuându-și activitatea literară în limba rusă.

Ca dramaturg, Ion Druță este autorul unui șir de piese montate cu succes pe scenele multor teatre din fosta URSS și din străinătate.

În 1990 fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Opinia ta contează. Comentează!