"Ucraina vrea avioane de luptă, vrea aripi pentru libertate!", a declarat astăzi Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor britanici
Externe 8 februarie 2023, 19:48 | 328

"Ucraina vrea avioane de luptă, vrea aripi pentru libertate!", a declarat astăzi Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor britanici, în cadrul unei vizite-surpriză pe care a întreprins-o la Londra. Liderul de la Kiev a fost întâmpinat de către prim-ministrul Rishi Sunak. ”Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina pentru a asigura o victorie decisivă pe câmpul de luptă în acest an", a declarat Sunak.

După o discuție cu Rishi Sunak, Volodimir Zelenski a mers la Westminster Hall, unde s-au adunat sute de parlamentari.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit poporului britanic pentru tot sprijinul oferit în contracararea invaziei Rusiei, subliniind că pentru a învinge complet răul, Ucraina are nevoie de avioane de luptă.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Avem o coaliție a tancurilor în acțiune și eu vă mulțumesc. Rishi, mulțumesc! Mulțumesc mult pentru pasul puternic defensiv în asistența de tancuri. Coaliția de rachete cu rază lungă de acțiune, cea mai recentă, ne va permite nouă să facem ca răul să se retragă complet din țara noastră. Noi știm: libertatea va învinge, știm că Rusia va pierde. (aplauze lungi) În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege."

În context, liderul de la Kiev a oferit casca unui pilot ucrainean, pe care l-a numit unul dintre regii Ucrainei, o cască, pe care scrie "Avem libertate, oferiți-ne aripi să o protejăm".

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Fac apel la voi și la omenire prin cuvinte simple și, totodată, cele mai importante: avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate! Marea Britanie merge cu noi spre cea mai importantă victorie din viața noastră. Va fi o victorie asupra însăși ideii de război. După ce vom câștiga împreună, orice agresor, mare sau mic, va ști ce îl așteaptă în cazul în care atacă ordinea internațională."

Apoi, Volodimir Zelenski a mers la Palatul Buckingham și a avut o întrevedere cu regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

Partea britanică i-a asigurat pe cetățenii ucraineni de sprijinul continuu al Londrei.

RISHI SUNAK, prim-ministru al Marii Britanii: "Astăzi mergem mai departe - nu doar că am furnizat tancuri Challenger, fiind una dintre primele țări care a făcut un asemenea gest, ceea ce a catalizat livrarea de tancuri și din partea altor națiuni. Astăzi începem să antrenăm marinarii ucraineni, dar și să antrenăm piloții lor în avioane de luptă avansate. Vom continua să sprijinim Ucraina pentru a asigura o victorie decisivă pe câmpul de luptă în acest an."

KEIR STARMER, lider al Partidului Laburist din Marea Britanie: "Când războiul în Ucraina se va încheia, Putin și toți prietenii săi trebuie să stea la Haga și să dea ochii cu justiția."

RISHI SUNAK, prim-ministru al Marii Britanii: "Într-adevăr, trebuie să fie trași la răspundere pentru crimele oribile pe care le-au comis."

Marea Britanie este unul dintre susţinătorii cei mai fermi ai Kievului, căruia i-a furnizat anul trecut ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire. Este prima vizită a lui Zelenski în Marea Britanie de când Rusia a început, aproape acum un an, un război neprovocat în Ucraina și a doua călătorie internațională. În decembrie, președintele Ucrainei a efectuat o vizită în Statele Unite. La Washington, președintele Joe Biden i-a promis lui Zelenski că ucrainenii nu vor fi niciodată singuri în faţa Rusiei şi că Statele Unite vor ajuta Ucraina cât va fi necesar.

Opinia ta contează. Comentează!