Toți cei, care l-au cunoscut pe Mihai Dolgan, au fost la o slujbă de pomenire la Cimitirul central din Chișinău
Social 14 martie 2024, 20:22 | 334

Astăzi îl comemorăm pe fondatorul legendarei trupe „Noroc”, Mihai Dolgan. Toți cei, care l-au cunoscut au fost la o slujbă de pomenire, la Cimitirul central din Chișinău. Artistul ar fi împlinit 82 de ani.

Muzicienii de așa talie nu pleacă niciodată, spune Radu Dolgan, fiul artistului.

RADU DOLGAN, interpret, fiul lui Mihai Dolgan: "Cele mai frumoase momente, ani, s-au întâmplat în arealul nostru artistic, el mi-a transmis de bună voie atâta cât am putut să iau. Eu am avut foarte multe nopți cu el la bucătărie, în turnee, post-concert, când el mi-a povestit live, cum se spune, istoria ”Norocului” adevărat, din 1967 până în 70. Și el mi-a spus așa: eu niciodată nu am avut o intenție să devin cineva în special, lucrurile s-au întâmplat de la sine, pentru că el a fost înzestrat cu geniu."

LIDIA BOTEZATU, interpretă, fosta soție a lui Mihai Dolgan: "E perioada cea mai frumoasă din viața mea, din viața tuturor „norociștilor”, pentru că așa succes cum a avut formația ”Noroc” atunci, chiar și acum, nu l-a mai avut nimeni. Să nu se supere alte formații. Noi am fost prima formație de rock Uniunea Sovietică. 10:05-10:18Mihai Dolgan era un tot întreg. Nu numai compunea muzică, el făcea și regie cu noi, făcea și mișcarea scenică."

Am luat tot ce e mai frumos de la Mihai, spun cei care au cântat în formația „Noroc”.

ANATOL BIVOL, interpret: "Și muzică, și omenie și tot ce este mai frumos am luat de la dumnealui și astăzi îmi lipsește. Chiar dacă au trecut 16 ani de când mai este cu noi, pentru mine, nea Mihai a rămas viu pentru totdeauna."

RICU VODĂ, interpret: "Era ca un tată spiritual, un dascăl care ne îndruma și ne învăța cum să ne comportăm cu muzica, cum trebuie să o iubim. Cred că cel mai bun omagiu e să fie veșnic în memoria noastră, dar și așa el va fi, fiindcă datorită cântecele lui, melodiilor lui, el va rămâne mereu în inimile noastre."

Mihai Dolgan a reușit să demonstreze că lucrurile în spațiul basarabean se fac nu datorită unor condiții favorabile, ci în pofida oricăror condiții, afirmă Mihai Poiată, autorul cărții „Rock-ul, noroc-ul și noi”.

MIHAI POIATĂ, scriitor: "În pofida condițiilor vitrege și asta este un exemplu pentru oamenii de artă, să înțeleagă că opera nu este doar o sărbătoare, dar și o muncă cu sacrificiu."

Mihai Dolgan s-a născut în 1942, în satul Vladimirești. În 1967, artistul a înființat Ansamblul instrumental „Noroc”, un nume de referință în lumea muzicii, care a lansat adevărate șlagăre.

Opinia ta contează. Comentează!