Liderii NATO au început la Bruxelles un summit la care speră să deschidă un ''nou capitol'' în cooperarea transatlantică
Externe 14 iunie 2021, 20:04 | 695

Liderii NATO au început luni la Bruxelles un summit la care speră să deschidă un ''nou capitol'' în cooperarea transatlantică pentru a face faţă unor provocări precum tensiunile cu Rusia sau ascensiunea Chinei. Secretarul general al NATO a subliniat că liderii reuniţi la summit reprezintă "30 dintre cele mai puternice democraţii din lume", care împreună reprezintă aproape un miliard de oameni, jumătate din puterea economică mondială şi mai mult de jumătate din forţa militară a lumii.

JENS STOLTENBERG secretarul general NATO: "Relațiile noastre cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece. Acestea sunt determinate de acțiuni de agresivitate din partea Rusiei. Sunt sigur că liderii țărilor NATO vor confirma abordarea noastră dublă față de Rusia: apărare puternică combinată cu dialog."

''Atunci când suntem uniţi, putem depăşi orice ameninţare la adresa securităţii noastre. Astăzi deschidem un nou capitol în relaţiile transatlantice cu Agenda 2030, o agendă pentru viitor'', a declarat Jens Stoltenberg, în deschiderea Consiliului Nord-Atlantic. Stoltenberg a declarat că organizaţia se află într-un moment "crucial", marcat de "concurenţa geopolitică în creştere, instabilitatea regională, terorismul, atacurile cibernetice şi schimbările climatice". ''Nicio ţară şi niciun continent nu poate face faţă singur acestor provocări. Dar Europa şi America de Nord nu sunt singure, suntem împreună în NATO'', a subliniat el. Înainte de începerea reuniunii, cei 30 de lideri, care au sosit la sediul NATO în cursul dimineţii, au participat la o fotografie de familie, în timpul căreia au fost scutiţi pentru scurt timp de măşti, o ţinută impusă de criza de sănătate. Apoi, au parcurs pentru scurt timp foaierul vitrat al clădirii, unde s-au oprit pentru a urmări o proiecţie de mari dimensiuni a principalelor provocări ale Alianţei, care vor fi abordate în cadrul acestui summit. Acestea sunt în principal modul în care NATO poate răspunde cel mai bine la tensiunile cu Rusia, retragerea trupelor aliate din Afganistan după 20 de ani, rivalitatea militară cu China sau efectele schimbărilor climatice asupra securităţii.

La sosirea la sediul NATO, preşedintele american Joe Biden a subliniat, de asemenea, că organizaţia este "foarte importantă" pentru interesele ţării sale şi a declarat că Articolul 5 privind apărarea colectivă, piatra de temelie a NATO, rămâne "o obligaţie sacră".

Preşedintele Biden a fost întâmpinat de premierul belgian Alexander De Croo şi s-a urcat apoi la bordul "The beast" (Bestia), una din limuzinele blindate ale preşedinţiei americane, având ca destinaţie ambasada americană la Bruxelles, unde va rămâne în timpul şederii sale în capitala belgiană. Mâine, el va avea o întâlnire cu liderii instituţiilor Uniunii Europene, iar miercuri se va întâlni la Geneva cu preşedintele rus Vladimir Putin. La summitul G7 din săptămâna trecută, liderii s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică premierul britanic Boris Johnson. Vaccinurile vor fi livrate prin donaţii din partea statelor membre şi prin mecanismul COVAX, a menţionat premierul britanic, fără a da alte detalii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însă, pentru a pune capăt pandemiei ar fi nevoie de 11 miliarde de doze, mult mai mult decât angajamentul G7, ceea ce a stârnit critici din partea mai multor asociaţii umanitare, transmit Reuters şi AFP.

Opinia ta contează. Comentează!