Sechestrați de șeful Marelui Stat Major
Social 13 februarie 2023, 19:50 | 637

Șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc, este cercetat penal pentru sechestrarea unui grup de 12 militari, în februarie 2022. Ancheta a fost inițiată în baza unui denunț la Procuratura municipiului Chișinău. Armata Națională nu a reacționat, deocamdată.

În actul trimis procurorilor, un comandant al unei brigăzi de infanterie motorizară din cadrul Armatei Naționale afirmă că un grup de militari a fost sechestrat la comanda lui Eduard Ohladciuc. Acesta voia să afle cine a transmis presei un ordin, prin care au fost aplicate sancțiuni disciplinare în privința unor militari.

Astfel, cei 12 militari au fost audiați în afara unei proceduri legale, iar cu ajutorul unui soft s-au efectuat măsuri speciale de examinare a telefoanelor private, fiind încălcat dreptul la viață privată și secretul corespondenței.

DENUNȚUL PRIVIND CONSTATAREA FAPTELOR INFRACȚIONALE: "În ianuarie 2022, în presă a apărut un ordin al șefului Marelui Stat Major de sancționare a militarilor din cadrul Armatei Naționale, privitor la evenimentele pe care conducerea armatei și a Ministerului Apărării erau cointeresate să le mușamalizeze. Astfel, militarii vizați, inclusiv eu, am rămas în unitate după orele de serviciu pentru a executa ordinul primit de la Comandantul Armatei."

Ofițerul le-a dat procurorilor detalii, prezentând și înregistrarea audio a discuției, pe care a avut-o cu Eduard Ohladciuc.

Deși a fost informat despre ilegalitățile comise la comanda sa, Ohladciuc a insistat ca militarii să fie reținuți în afara orelor de muncă, până în momentul când se va afla cine este cel, care a trimis presei ordinul de aplicare a sancțiunilor disciplinare.

Șeful Procuraturii municipiului Chișinău, Oleg Afansii, ne-a spus că procesul penal în acest sens a fost început.

OLEG AFANSII, procuror-șef al Procuraturii municipiului Chișinău: "Este demarat un proces penal și se examinează în baza articolului 274 Cod Penal. - Se ne spuneți dacă au fost interogate persoane sau urmează? - Procesul penal este demarat și se întreprind toate acțiunile, care se impun a fi efectuate și la momentul adoptării unei soluții procesuale, persoanele interesate vor fi informate."

Responsabilii din cadrul serviciului de presă al Armatei Naționale ne-au declarat că trebuie să se documenteze în acest sens și ne-au cerut să revenim. Am sunat repetat, dar nimeni nu a mai răspuns la numărul atașat pe pagina oficială a Armatei Naționale.

Opinia ta contează. Comentează!