Pește congelat cu prea multă gheață
Social 17 octombrie 2023, 20:18 | 393

Atenție la ce cumpărăm și ce mâncăm! Doar o treime din produsele din pește sau fructe de mare congelate are o informație veridică privind cantitatea de gheață în componența sa. Neregula a fost depistată de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care au efectuat în septembrie controale la unitățile de comerț.

Potrivit inspectorilor ANSA, au fost prelevate 60 de probe de la mai multe feluri de pește și fructe de mare congelate. Verificarea a stabilit că doar 33% din probele prelevate au fost conforme cu criteriile de referință.

COMUNICATUL ANSA: "În celelalte 40 de probe neconforme s-a constat marcarea necorespunzătoare a produsului, lipsa informației despre procentul de glazurare și necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare cu procentul de glazură indicat pe ambalaj."

Potrivit experților, în cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar dacă depășește 5%, acest lucru trebuie să fie indicat obligatoriu pe etichetă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor le recomandă consumatorilor să verifice minuțios eticheta la procurarea peștelui și a fructelor de mare congelate, inclusiv la conținutul procentual a glazurii de gheață. Dacă abaterile nu vor fi remediate, specialiștii vor întocmi planuri de remediere și procese-verbale de contravenție cu aplicarea amenzilor corespunzătoare. Totodată, vor fi prescrise comercianților rechemarea produselor de pe piață, până ce se vor conforma cu cerințele de etichetare.

Opinia ta contează. Comentează!