Secrete pentru film de la Nolan
Cultură 27 septembrie 2023, 20:14 | 765

Mai mulți oameni implicați în industria cinematografică au avut ieri posibilitatea să afle secrete din post-producție de la Jonathan Nolan, un celebru scenarist de la Hollywood. Co-autorul mai multor pelicule de top a venit cu echipa sa la Chișinău să participe la Conferința ”Post It In Fix”. ”Nu trebuie să aștepți inspirația. Așază-te și scrie. În fiecare zi”, le-a declarat Jonathan Nolan celor prezenți la eveniment.

JONATHAN NOLAN, scenarist și regizor de film, SUA: "Pentru mine, cea mai dificilă meserie este să scrii scenariul. Cineva a descris acest proces drept „tirania foii albe”. Tu stai acolo, te uiți la foaie și știi cum vrei să arate scenariul, dar când începi să scrii, înțelegi că niciodată nu va fi la fel de bun, precum l-ai văzut în mintea ta. Cred că cel mai bun obicei, pe care și-l poate cultiva un scenarist, este să nu aștepte muza. Nu trebuie să aștepți inspirația! Trebuie să te așezi și să scrii în fiecare zi. - În fiecare zi? - În fiecare zi! Eu n-o fac. Dar voi s-o faceți."

La Chișinău a venit și Aaron Ryder, producător de film, care colaborează cu frații Nolan, Jonathan și Christopher.

AARON RYDER, producător de film, SUA: "Se pune multă greutate pe faptul cum trebuie să arate un scenariu perfect. Scenariul este, de fapt, un plan. Și cred că ceea ce este uimitor când ne uităm la ceea ce fac Jonathan și Christopher este calitatea lor de creatori de film. Jonathan nu este un simplu textier. El scrie scenariu pentru film sau show TV. Cred că de mute ori textierii sunt prinși în ideea că sunt doar textieri, dar cred că trebuie să te uiți la asta ca un creator de film."

Republica Moldova are puțini oameni în industria cinematografică, pentru că până adineaori nici școli nu prea au fost. Situația a început să se redreseze în ultimii doi ani, afirmă producătorul Sergiu Pascaru.

SERGIU PASCARU, producător: "Dacă vă uitați la titrele unui film la sfârșit, sunt foarte mulți oameni care lucrează la creația unui film. Iată, acum noi încercăm, mai sunt, în afară de AMTAP, și alte universități care și-au deschis ușile pentru Multimedia, Game design, animație. Și tinerii noștri nu trebuie să plece peste hotare. Pot să învețe asta aici. Și da, pot să frecventeze tot felul de conferințe ca ”Fix It In Post”."

RADU ȘARBEI, producător Jurnal TV: "E un mare curaj și multă pasiune aici de a organiza un astfel de eveniment. El e binevenit. Industriile creative din Republica Moldova necesită un astfel de event și da, cred că nu e un secret, ar fi prost din partea noastră să nu spunem că am venit pentru Jonathan Nolan."

RUBEN AGADJANIAN, director imagine: "Cred că orice specialist din domeniu, nu e important, dacă scrie scenariu sau face animație sau efecte vizuale, poate învăța ceva nou aici, nu doar din punct de vedere tehnic sau al meseriei, dar să se inspire, să vadă ce fac alții din toată lumea și încotro se duce industria asta."

Vizita producătorilor de la Hollywood are loc la invitația oficială a Ministerului Culturii și facilitată de USAID Moldova prin intermediul Proiectului Tehnologiilor Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Conferința ”Fix It In Post” a ajuns la a IV-a ediție.

Opinia ta contează. Comentează!