Serviciile pentru victime sunt limitate
Social 20 septembrie 2022, 15:55 | 550

Serviciile de reabilitare psihologică a copiilor victime ale violenței sunt aproape inexistente în Republica Moldova. Concluzia aparține Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de copii, care cere implicarea neîntârziată a autorităților centrale. Potrivit Studiului ”Violența împotriva copiilor și tinerilor în Republica Moldova”, doar 4% din fete și 1% din băieții care au fost supuși violenței au primit serviciile necesare. Responsabilii din domeniu spun că problema constă în lipsa unui buget, care ar permite redresarea situației.

DANIELA SÂMBOTEANU, președinte CNPAC: "Dacă 6-7 ani în urmă noi vorbeam despre cifre abstracte, vorbeam că copii nu au acces la servicii, dar nu ne dădeam seama câți copii au nevoie de servicii de reabilitare, victime ale violenței, astăzi în 2022, noi avem o cifră estimativă. Pe de altă parte, noi ne dăm seama câte servicii disponibile avem în țară."

Reprezentanții Centrului național de prevenire a abuzului față de copii au inițiat un program pilot pe parcursul anului 2022, care a permis recuperarea fizică și psihologică a victimelor, precum și reintegrarea socială a acestora. Daniela Sâmboteanu afirmă că acest program trebuie să fie implementat la nivel național.

DANIELA SÂMBOTEANU, președinta CNPAC: "Timp de șase ani, am oferit asistență la 1619 copii în total, dintre care 610 copii au fost victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, violență în familie și trafic de ființe umane. O mie nouă copii au fost victime ale diverselor forme de violență, cum ar fi: pedeapsa corporală, abuz psihologic, bullying, victime ale alienării parentale."

În cadrul centrului național de prevenire a abuzului față de copii, victimele au beneficiat de servicii de recuperare individuale. Dintre numărul total de beneficiari, 60 la sută au fost fete.

DIANA ȚEBERNEAC, manager Centrul „Amicul”: "În perioada de pilotare, au fost referite de către serviciul nostru, în jur de 130 de cazuri, dintre care 75 de copii au beneficiat de asistență specializată. În cele mai multe cazuri în care am intervenit, sunt cazuri de abuz psihologic față de copii, atât în mediul familial, cât și în afara familiei."

Autoritățile din domeniul protecției sociale spun că problema persistă din cauza lipsei unui buget prevăzut în acest sens.

IGOR CHIȘCĂ, șeful Direcției politici de protecție a drepturilor copilului: "La 1 iunie, 2022, Guvernul Republicii Moldova a aprobat programul național pentru protecția copilului pentru următorii cinci ani, unde noi am subliniat această problemă, unde ne-am asumat angajamentul că noi, în calitate de minister, să creăm, să dezvoltăm astfel de servicii. Cum am spus, politicile naționale sunt prioritizate, sunt stipulate în cadrul național, urmează doar să le implementăm."

Potrivit poliției, 935 de copii au fost victime a unei infracțiuni, în 2020, și 729 - în 2021. În ultimul an, în Republica Moldova numărul copiilor aflați în situații de risc, care sunt monitorizați de serviciile comunitare de asistență socială, se ridică la peste zece mii de cazuri.

Opinia ta contează. Comentează!