Oamenii teatrului au fost premiați
Cultură 13 decembrie 2022, 15:36 | 1223

Sala Teatrului Național „Sartiricus" a fost aseară arhiplină, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova. Rând pe rând, în scenă au urcat cei, care au meritat toate aplauzele. La categoria ”Cel mai bun spectacol” a fost premiat spectacolul „Frunze de dor”, montat de Teatrul Național „M. Eminescu” și spectacolul „Țara nevăzătorilor”, montat la Teatrul Naţional Găgăuz „Dionis Tanasoglu" din Ceadîr-Lunga.

RUXANDA RADVAN, actriță, Teatrul Național „Mihai Eminescu”: "Este absolut o onoare și un lucru extraordinar să avem acest premiu. Da, este un prilej de sărbătoare, dar și o obligație ca să muncim și mai mult pentru spectatorii noștri și care ne apreciază munca."

Premiul pentru ”Cel mai bun rol feminin” l-au luat Alexandrina Grecu, pentru rolul Babette, în spectacolul „Fără pijamale”, montat de Sandu Grecu pe scena Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, și Olga Sofricova, pentru rolul Gittel în spectacolul ”Doi pe un leagăn”, montat de Evgheni Bognibov la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”. Premiul pentru cel mai bun rol masculin l-a luat Constantin Stavrat, pentru rolul Bătrânului în spectacolul „Avalanșa”, montat de Linas Marijus Zaikauskas, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

CONSTANTIN SAVRAT, actor Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, Bălți: "S-a lucrat cu regizorul Linas... Nu-i pot pronunța numele, s-a lucrat foarte greu. Noi suntem un altfel de teatru, am luat rolul fără casting, dar a mers foarte greu, cu lacrimi și câți sfinți au fost pe fața pământului, pe toți i-am pomenit, regizorul nu înțelegea limba română."

Premiul pentru cel mai valoros debut a mers la Corina Rotaru, actrița Teatrului ”Mihai Eminescu”. Tânăra și-a făcut debutul cu rolul Domnicăi, în spectacolul ”Frunze de dor”, de Ion Druță.

CORINA ROTARU, actriță Teatrul Național „Mihai Eminescu”: "Pentru mine înseamnă un început, înseamnă un pas spre visuri, spre zborurile mele în actorie și sper că am pornit pe drumul cel corect."

Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost luat de către Slava Sambriș, pentru spectacolul ”12 oameni furioși”, o adaptare după Reginald Rose, de către Liliana Popușoi, pentru Teatrul Republican ”Luceafărul”.

SLAVA SAMBRIȘ, regizor Teatrul Republican „Luceafărul”: "Eu nu m-am așteptat ca acest spectacol să se bucure de atât de mult succes, având în vedere că abordează o temă socială, tema discriminării și a preconcepțiilor, teme care plictisesc publicul. Or publicul nostru fiind răsfățați cu spectacole distractive, surpriza a fost mare pentru mine că acest spectacol a avut succes la public, probabil că și publicul este antrenat în acest proces de judecată."

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță" a luat premiul pentru cel mai bun spectacol în teatrul de păpuși - ”Parte dreaptă”, de Nicolae Rusu, în regia Gabrielei Lungu.

EUGEN NICOV, actor Teatrul „Night Guguță”: "Dacă noi o să lucrăm în teatru doar pentru premii, eu nu știu dacă va mai avea succes teatrul. Gala asta e o sărbătoare a tuturor actorilor, ea înseamnă ceva, este o atenție. Nu fugim după premii, este opinia mea, eu nu lucrez pentru premii, atât."

Cu premii de excelență au fost distinși Constantin Stavrat, actor al Teatrului ”Vasile Alecsandri” din Bălți, Nelly Cozaru, actriță a Teatrului ”Alexe Mateevici”, și Constantin Cotimanis, regizor, actor de teatru și film, din București.

Opinia ta contează. Comentează!