Republica Moldova va avea o lege asemănătoare cu ”Legea Magnițki”
Social 9 decembrie 2022, 16:17 | 1227

Republica Moldova va avea o lege asemănătoare cu ”Lega Magnițki”, al cărei principal mecanism constă în interzicerea emiterii vizelor de intrare pentru cetățenii implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului. Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției urmează să fie supus audierilor publice, iar după ce va parcurge toate etapele de examinare, va fi votat în Parlament până la sfârșitul acestui an.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiției: "Proiectul de lege conține prevederi care vor clarifica foarte detaliat, care anume persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni transpuse în legislația din țara noastră - aici vor fi nemijlocit persoanele, care au fost incluse în lista de sancțiuni internaționale, dar, totodată, măsurilor sancționatoare vor fi supuse și persoane, care nu au fost incluse nemijlocit în lista de sancțiuni, dar care au legături directe sau indirecte cu persoanele incluse în lista de sancțiuni."

Proiectul prevede transpunerea în legislația națională a sancțiunilor internaționale. Vor fi vizate persoanele din lista de sancțiuni anunțată de Statele Unite și pe cei, care au avut sau au legături directe sau indirecte cu aceștia.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiției: "Aceasta înseamnă că ei nu vor putea să vândă, să doneze aceste bunuri, sau să le transfere către alte persoane. Gestionarea curentă va putea fi realizată de persoane desemnate de statul Republica Moldova. Cu alte cuvinte, statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora."

Proiectul de lege mai prevede posibilitatea retragerii, de către Consiliul Audiovizualului, a licențelor și autorizațiilor companiilor, care aparțin sau sunt afiliate persoanelor din lista de sancțiuni. În cazul cetățenilor străini și apatrizi din lista cu sancțiuni internaționale nu li se va permite intrarea în Republica Moldova și asta va servi drept temei pentru anularea vizelor.

Legea Magnițki (Magnitsky Act), numită după numele lui Serghei Magnitsky, un contabilul fiscal rus, omorât într-o închisoare din Moscova, a fost adoptată în șase țări. Statele Unite au fost primele, care au adoptat această lege, 2012. În 2016, Congresul american a extins „legea Magnițki”, făcând-o globală, fiind aplicată nu numai împotriva cetățenilor Rusiei implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului, ci și cetățenilor din alte țări. Ulterior, au fost aprobate legi asemănătoare în Estonia, Canada, Lituania, Letonia și altele. În Marea Britanie a fost adoptată în 2017.

Opinia ta contează. Comentează!