Rusia şi-a retras unele echipamente militare din apropierea Ucrainei, dar au sosit altele, a indicat joi o companie privată
Externe 17 februarie 2022, 15:57 | 651

Statele Unite nu au observat până în prezent nicio retragere a trupelor ruseşti masate aproape de frontiera cu Ucraina. Dimpotrivă, Moscova îşi deplasează unităţi esenţiale mai aproape în zonă, afirmă secretarul american de stat, Antony Blinken. Rusia a anunţat anterior că unele dintre forţele concentrate în apropierea frontierei ucrainene sunt în curs de retragere miercuri, transmite Reuters.

"Occidentul afirmă că dislocarea de trupe ruseşti acolo continuă”, a subliniat secretarul de stat Antony Blinken într-un interviu matinal.

ANTONY BLINKEN secretarul american de stat: "Este o diferență între ce spune Rusia și ce face Rusia. Şi nu am văzut nicio retragere a forţelor ei. Vedem în continuare unităţi esenţiale deplasându-se către graniţă, nu dinspre graniţă."

NATO crede că Rusia retrage doar trupele, în timp ce echipamentele rămân pe poziții. Asta face ca NATO să nu creadă în ceea ce spun rușii.

JENS STOLTENBERG secretarul general NATO: "NATO rămâne pregătită pentru dialog. Încă nu e târziu ca Rusia să renunțe la escaladarea conflictului și să aleagă pacea. Între timp, noi am suplinit forțele noastre cu noi nave, avioane și trupe. Acțiunile sunt însă de apărare."

Dacă Rusia va invada Ucraina, va plăti un preț mare, a declarat Stoltenberg. Circa zece convoaie de soldaţi ruşi au părăsit joi Crimeea, după încheierea manevrelor, a relatat agenţia rusă de presă RIA, citând Ministerul rus al Apărării.

Nu se precizează unde anume au fost relocate respectivele convoaie, notează Reuters. Rusia a afirmat mai devremecă unele dintre unităţile sale şi-au încheiat participarea la exerciţii militare în zone adiacente Ucrainei şi se întorc la bazele lor. Imagini din satelit arată că Rusia şi-a retras unele echipamente militare din apropierea Ucrainei, dar au sosit altele, a indicat joi o companie privată americană, transmite Reuters. Imaginile difuzate de compania Maxar Technologies, care monitorizează de câteva săptămâni acumularea de forţe ruse în preajma Ucrainei, nu au putut fi verificate în mod independent de Reuters, notează agenţia.

Opinia ta contează. Comentează!