Cel mai vârstnic preşedinte în exerciţiu din istoria Statelor Unite rămâne „apt să-şi exercite funcţiile”, spun medicii
Externe 29 februarie 2024, 20:41 | 214

Cel mai vârstnic preşedinte în exerciţiu din istoria Statelor Unite, Joe Biden „rămâne apt să-şi exercite funcţiile”. Este concluzia doctorului, anunțată ierI, la finalul examenului anual al liderului de 81 de ani. Procedura a avut loc în contextul unor îndoieli privind capacitatea lui Biden de a guverna, exploatate de opoziţia republicană, relatează AFP.

Joe Biden a petrecut două ore şi jumătate miercuri dimineaţă la spitalul militar Walter Reed, din suburbiile Washingtonului, pentru acest examen medical anual, ultimul înainte de alegerile din noiembrie. Biden „îşi asumă pe deplin toate responsabilităţile, fără nicio derogare sau aranjament", afirmă medicul Casei Albe, Kevin O'Connor. „Preşedintele este un bărbat de 81 de ani sănătos, activ şi viguros", a concluzionat medicul într-o scrisoare publicată de Casa Albă.

Concluzia medicilor a fost confirmată ulterior și de către secretarul de presă al Casei Albe.

KARINE JEAN-PIERRE, secretarul de presă al Casei Albe: "În ceea ce ține de întrebarea dumneavoastră privind testul cognitiv. Președintele nu are nevoie de un test cognitiv. Nu este evaluarea mea. Este evaluarea medicului președintelui. Aceasta e și evaluarea neurologului. Reiterăm că medicul președintelui a spus că dacă te uiți la acest șef de stat, care este și comandantul suprem, el trece de fapt testul cognitiv în fiecare zi. În fiecare zi!"

Între imaginile cu un preşedinte împiedicându-se pe scări şi rostind replici confuze în timpul unor discursuri, capacitatea lui Joe Biden de a guverna până la finalul unui al doilea mandat provoacă întrebări electoratului american şi îi subminează şansele de realegere în noiembrie. La începutul lunii februarie, un procuror special însărcinat să ancheteze cazul documentelor clasificate pe care Biden le avea în posesia sa a renunţat la trimiterea în judecată, argumentând, între altele, că un juriu ar fi reticent să condamne „un om în vârstă cu memoria slabă”. Tabăra lui Biden a denunţat atunci comentarii „gratuite” şi „deplasate”, reamintește Agerpres.

Democratul Joe Biden candidează pentru un nou mandat, la finalul căruia, dacă va fi reales, va avea 86 de ani. Aproape sigur, el se va confrunta în noiembrie cu predecesorul său, Donald Trump, ajuns şi el la 77 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!