Cazurile de tuberculoză, în creștere
Social 22 martie 2024, 20:32 | 292

Cazurile de tuberculoză sunt în creștere constantă, în ultimii trei ani, dar boala poate fi prevenită și tratată cu succes. Despre aceste lucruri s-a vorbit astăzi la o ședință comună a medicilor, autorităților centrale și locale, și asistenților sociali. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia Zilei mondiale de combatere a tuberculozei, marcată anual 24 martie.

VALENTINA VILC, coordonator al Programului Național de Combatere a Tuberculozei: "Totul era bine până în anul 2020. În 2020, în loc de 20% noi am avut deja 40%.Dacă dumneavoastră vedeți, în fiecare an avem, în 20021,2022,2023, este o creștere a cazurilor de tuberculoză."

Cazurile sunt în creștere și în rândul copiilor, iar imunitatea acestora scade, pe măsură ce boala avansează, spune directorul Spitalului clinic municipal de ftiziopneumologie.

VASILE POPA, director al Spitalului clinic municipal de ftiziopneumologie: "În general, spitalizările copiilor au crescut. Dacă vorbim de copii din întreaga țară, atunci sunt în jur de 50 de spitalizări mai multe comparativ cu anul 2022. Cu părere rău, putem vorbi și despre o agravare a structurii proceselor de tuberculoză la copii. Cu părere de rău, sunt depistate și procese pulmonare cu distrucție, sunt depistate și procese bacilifere."

Tuberculoza este o boală care poate fi tratată, afirmă reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

OXANA RUCȘINEANU, director al Asociației bolnavilor de tuberculoză „SMIT”: "Important este ca să se înțeleagă la nivel de populație generală că tuberculoza, în ziua de astăzi, este prevenibilă și poate fi tratată cu succes. La nivel național există toate echipamentele necesare, cele mai bune scheme de tratament."

Pe 24 martie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch a descoperit, în anul 1882, bacilul care provoacă tuberculoza, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

Opinia ta contează. Comentează!