UE a pregătit pentru Rusia un pachet de sancţiuni "robust şi cuprinzător"
Externe 4 februarie 2022, 15:48 | 728

Uniunea Europeană a pregătit pentru Rusia un pachet de sancţiuni "robust şi cuprinzător" în cazul în care va continua cu agresiunea la adresa Ucrainei, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ”Aceste sancţiuni financiare şi economice includ limitarea accesului la capitalul străin şi controlul exporturilor, în special de bunuri tehnice", a subliniat șeful executivului european pentru presa occidentală.

Pachetul de sancţiuni include controversatul gazoduct Nord Stream 2. O punere în funcţiune a acestuia depinde de comportamentul Rusiei, a spus preşedintele CE într-un interviu pentru cotidianul Les Echos.

"Bineînţeles, cei apropiaţi de preşedintele rus Vladimir Putin şi de oligarhi ar putea fi afectaţi în mod semnificativ", a adăugat Von der Leyen.

Joi, Kremlinul a acuzat Washingtonul că ignoră apelurile sale la detensionare, a doua zi după ce Statele Unite au anunţat că vor trimite aproape 3000 de militari suplimentari în Polonia şi România, aminteşte Reuters.

Acordurile de la Minsk ar trebui revizuite pentru a găsi o soluţie la criza dintre Ucraina şi Rusia, a afirmat vineri preşedintele finlandez Sauli Niinisto, transmite Reuters. Potrivit şefului de stat finlandez, omologul său rus Vladimir Putin a adus în discuţie aceste acorduri într-o recentă convorbire bilaterală.

Acordurile de la Minsk au fost semnate în 2014 şi 2015 de liderii din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia.

Şi secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a avertizat Occidentul într-un interviu acordat luni Associated Press împotriva obligării Kievului de a pune în practică Acordurile de la Minsk în varianta lor actuală, afirmând că aceasta ar putea duce la declanşarea de revolte în ţară, ceea ce va fi în beneficiul Rusiei.

Rusia, care a anexat în 2014 de la Ucraina peninsula Crimeea şi îi susţine pe separatiştii din estul acestei ţări, a mobilizat circa 100.000 de trupe în apropiere de graniţa ucraineană, solicitând Occidentului garanţii de securitate, inclusiv angajamentul că Ucraina nu va adera la NATO.

Reglementarea politică a conflictului din estul Ucrainei, prevăzută prin acordurile de la Minsk din 2015 şi care s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, se află într-un punct mort, amintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!