Cer modificarea legii ocrotirii sănătății
Politic 14 mai 2019, 22:12 | 1979

Deputații fracțiunii PAS din cadrul Blocului ACUM insistă pe modificarea Legii ocrotirii sănătății, care îi obligă pe absolvenții universității de medicină să restituie banii pentru studii, dacă nu vor să lucreze unde sunt trimiși de autorități. Deputații au înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens, pentru a-i scuti pe tineri de abuz. Ministerul Sănătății nu comentează declarațiile, pe care le consideră politice.

Potrivit Legii ocrotirii sănătății, studenții de la medicină care au învățat cu bani de la buget și vor să urmeze rezidențiatul peste hotare sau să lucreze într-o altă instituție decât unde îi repartizează ministerul de resort, sunt forțați să ramburseze, într-o tranșă, până la 250 de mii de lei. Deputații fracțiunii PAS din cadrul Blocului ACUM consideră că acest lucru este unul abuziv.

Pentru a elimina prevederile respective, deputații propun mai multe modificări.

Iar o altă modificare se referă la plafonarea costului, care urmează a fi rambursat la nivelul taxelor totale de studii percepute de la studenții moldoveni care își fac studiile la contract. Prevederea vine să elimine situația când studenții la buget pentru aceleași servicii sunt forțați să restituie o sumă mai mare decât taxele achitate de către studenții la contract. Studenții de la medicină au salutat inițiativa.

În susținerea acestor modificări vor fi colectate semnături de la studenți. Va fi lansată și o petiție în acest sens. Reprezentantul Universității de stat de medicină ne-a declarat că deocamdată, administrația nu are o reacție la intenția deputaților Blocului ACUM.

Opinia ta contează. Comentează!