Potrivit Legii ocrotirii sănătății, studenții de la medicină care au învățat cu bani de la buget și vor să urmeze rezidențiatul peste hotare sau să lucreze într-o altă instituție decât unde îi repartizează ministerul de resort, sunt forțați să ramburseze, într-o tranșă, până la 250 de mii de lei. Deputații fracțiunii PAS din cadrul Blocului ACUM consideră că acest lucru este unul abuziv.

Pentru a elimina prevederile respective, deputații propun mai multe modificări.

Iar o altă modificare se referă la plafonarea costului, care urmează a fi rambursat la nivelul taxelor totale de studii percepute de la studenții moldoveni care își fac studiile la contract. Prevederea vine să elimine situația când studenții la buget pentru aceleași servicii sunt forțați să restituie o sumă mai mare decât taxele achitate de către studenții la contract. Studenții de la medicină au salutat inițiativa.

În susținerea acestor modificări vor fi colectate semnături de la studenți. Va fi lansată și o petiție în acest sens. Reprezentantul Universității de stat de medicină ne-a declarat că deocamdată, administrația nu are o reacție la intenția deputaților Blocului ACUM.