Actul de identitate va fi obligatoriu atunci când o persoană merge la schimb valutar, indiferent de sumă
Social 17 august 2023, 20:01 | 705

Atunci când vom merge la schimbul valutar, indiferent de suma pe care o avem, va trebui să prezentăm în mod obligatoriu un act de identitate. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Documentul a fost aprobat de 53 de deputați ai puterii.

RADU MARIAN, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe: "Motivul pentru care venim cu această modificare este pentru a descuraja operațiunile de spălare de bani, de finanțare a grupărilor criminale, de finanțare a terorismului. Avem informații precum că anumite fluxuri financiare sunt folosite împotriva securității statului și de către grupări criminale, deghizate în partide politice. Se folosesc de această măsură pentru a-și finanța activitățile."

Potrivit proiectului, se elimină pragul de zece mii de lei până la care se puteau efectua operațiuni de schimb valutar fără prezentarea actelor de identitate. Totodată, datele din actele de identitate vor fi înregistrate de către unitatea de schimb valutar. Acest lucru va permite instituțiilor financiare să monitorizeze tranzacțiile efectuate de către clienți. Datele vor putea fi utile în investigarea unor tranzacții suspecte și vor putea contribui la identificarea schemelor de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului. Deputatul Radu Marian a notat că prezentarea unui act de identitate la efectuarea schimbului valutar este o practică des întâlnită în multe țări ale lumii. Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!