Filosoful Marc Crepon și-a prezentat „Journal de Moldavie”, ce reflectă perioada când activa la Chișinău
Cultură 2 mai 2023, 20:03 | 5388

Realitățile sistemului sovietic din Chișinău, de acum 30 și mai bine de ani, l-au făcut pe un filosof francez să scoată recent de sub tipar volumul „Journal de Moldavie: 1987-1988 – Juillet 2022”. Autorul, Marc Crepon, a lucrat în acea perioadă la Universitatea din Chișinău și a cunoscut multe aspecte ale regimului impus de Moscova în fostele republici sovietice. Lucrarea a fost prezentată de către autor astăzi, la Uniunea Scriitorilor.

Filosoful francez Marc Crepon a venit la Chișinău în 1987. I-a fost greu. Multă vreme nu înțelegea ce se întâmplă aici și de ce. ”Foarte multă lume era curioasă ce impresii aveam despre această țară și despre situația de aici. Așa am început să scriu Jurnalul”, a mărturisit autorul. După 35 de ani, Crepon a revenit la notițele de jurnal și a început să le sistematizeze.

MARC CREPON, filosof francez: "Am avut trei surprize. Prima, că limba era și poetică, și filosofică, filosofia fiind specialitatea mea. A doua e că, tot ce am dezvoltat în cărțile pe care le-am scris 25 de ani, totul era scris deja în acest Jurnal. Înseamnă că cei doi ani, pe care i-am trăit în Moldova, a fost cea mai importantă perioadă din viața mea. Eu pot să spun liniștit că Moldova e a doua țară pentru mine."

Marc Crepon și-a găsit la Chișinău dragostea. S-a căsătorit cu o moldoveancă, care era pe atunci studenta lui. Acum, Rodica și Marc stau la Paris și au doi copii.

RODICA CREPON, soția filosofului: "Am fost la început studenta lui. L-am numit domnul Crepon, domnul profesor. Ne-am dat seama că ținem unul la altul în așa măsură că ne vom face viața împreună. În al doilea an, am pus proiectul acesta în funcție și l-am realizat, pentru că nu era ușor atunci să pleci din Uniunea Sovietică."

La Chișinău, Marc Crepon are mulți prieteni, pe care i-a cunoscut în urmă cu 30 de ani.

MIHAI FUSU, regizor: "Eram unul din cei cu care comunica Marc. Cred că mai mult ne-am împrietenit după aceea, când am fost eu de mai multe ori în Franța și ne vedeam și țineam, să zic așa, pulsul relațiilor noastre. Sper foarte mult ca acest Jurnal să fie tradus și publicat, pentru că este istoria noastră."

TEO CHIRIAC, președintele Uniunii Scriitorilor: "Suntem onorați să fim alături de domnul Crepon, în mod special că dânsul a venit aici să prezinte un Jurnal despre Republica Moldova."

Marc Crepon a fost director al Centrului Național de Cercetări Științifice din Franța și director al Departamentului filosofie la École Normale Supérieure, din 2011 până în 2019. Cercetările sale se axează pe problema violenței, a limbilor și a comunităților din filozofiile franceze și germane. Marc Crepon a scris peste 16 cărți.

Opinia ta contează. Comentează!