A murit Paolo Taviani
Externe 1 martie 2024, 16:32 | 202

A murit Paolo Taviani, regizorul italian, care împreună cu fratele său Vittorio a realizat filme de referinţă, printre care capodopera „Padre Padrone”. Paolo Taviani s-a stins ieri, la vârsta de 92 de ani.

„Odată cu Paolo Taviani pierdem un mare maestru al cinematografiei italiene. Împreună cu fratele său Vittorio, (decedat în 2018 la 88 de ani, n.r.), el a realizat filme de neuitat, profunde şi angajate”, a scris primarul orașului Roma, Roberto Gualtieri, pe platforma X.

Fraţii Taviani, care au format un duo rar în istoria celei de-a şaptea arte, au cosemnat în total 15 lungmetraje marcate de un stil foarte literar, amestecând istoria, psihanaliza şi poezia.

Film-şoc, „Padre Padrone” este o adaptare a romanului autobiografic al lui Gavino Ledda despre un tânăr cioban, care scapă de controlul despotic al tatălui său, care, din considerente financiare, l-a obligat să abandoneze şcoala, lăsându-l analfabet până la vârsta de 20 de ani.

După moartea fratelui său cu doi ani mai în vârstă, Paolo Taviani a mai găsit puterea de a realiza doar un singur film, „Leonora Addio”, prezentat la Berlinală în 2022.

În 2012, fraţii Taviani au câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin cu „Cesar Must Die”, un film în care tragedia lui Shakespeare este jucată de deţinuţii de la închisoarea Rebibbia din Roma.

De asemenea, în 1986, frații Taviani au primit un Leu de Aur onorific la Festivalul de Film de la Veneţia, în semn de recunoaştere pentru întreaga lor carieră.

Înmormântarea lui Paolo Taviani, decedat la Roma în urma unei „scurte boli”, va avea loc luni la Roma, potrivit mass-media italiene, citată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!