Cancerul mamar poate fi prevenit
Social 2 octombrie 2023, 19:58 | 411

Luna octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar. Această maladie a lua viața a peste 470 de persoane, anul trecut, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit instituției, în perioada de referință 1.300 de persoane au fost diagnosticate primar cu cancer la sân.

Incidența prin cancer mamar în 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 de mii de locuitori, iar nivelul de mortalitate este de 18,6 decese la 100 de mii de populație, în Republica Moldova. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume.

ANUNȚUL ANSP: "Cancerul de sân este o boală în care unele celulele din structura glandei mamare cresc necontrolat, ducând la formarea tumorilor. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale. Există mai mulți factori de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili care sunt asociați cu cancerul de sân."

Cel mai frecvent simptom al cancerului mamar este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite, și pot fi chiar dureroase. În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, cancerul mamar poate fi prevenit prin menținerea greutății sănătoase, prin activitate fizică, prin limitarea consumului de alcool, evitarea tutunului și printr-o alimentație sănătoasă.

Opinia ta contează. Comentează!